• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Internaţional

Studiu: În Europa Centrală şi de Est, startup-urile fondate de femei înregistrează rezultate mai bune decât cele create de bărbaţi, însă nu reuşesc să atragă la fel de multe finanţări

Studiu: În Europa Centrală şi de Est, startup-urile fondate de femei înregistrează rezultate mai bune decât cele create de bărbaţi, însă nu reuşesc să atragă la fel de multe finanţări

Din toate fondurile active de venture capital active în regiunea CEE, 85% dintre rolurile de investitori sunt deţinute de bărbaţi

Autor: Eduard Ivanovici

28.03.2021, 08:42 52

Startup-urile fondate de femei în Europa Centrală şi de Est (CEE) au înregistrat o creştere de doar 1% în ceea ce priveşte totalul investiţiilor din regiune în 2020, conform unui raport intitulat „Finanţările în CEE – prin lentilele impactului şi diversităţii de gen”, citat de Emerging Europe.

Una dintre principalele probleme pe care intenţionează să le trateze raportul constă în progresul obţinut de startup-urile create de femeile din regiune în ultimii cinci ani. Din 2016, echipele formate în totalitate din femei au atras, în medie, doar 2% din totalul investiţiilor pentru startup-uri.

„De-a lungul ultimilor cinci ani nu am notat nicio schimbare notabilă cu privire la investiţiile lansate către companiile conduse de femei”, spune Triin Kask, board member în cadrul ONG-ului Estonian Founders Society.

Ea adaugă că, în timp ce firmele fondate de femei au continuat să depăşească rezultatele companiilor create de bărbaţi cu 96% în ceea ce priveşte rata obţinută între venituri şi finanţări, datele nu au reuşit să declanşeze schimbări în comportamentul fondurilor de venture capital (VC).

„Diversitatea trebuie să primească mai multă atenţie, atât în ceea ce priveşte poziţiile firmelor VC, cât şi vis-a-vis de finanţare startup-urilor. S-a dovedit că diversitatea va fi un factor cheie de inovaţie şi succes odată ce fondurile VC vor începe să ia în serios subiectul, urmând să observăm astfel o creştere economică semnificativă”, a mai declarat Kask.

În alte zone importante ale ecosistemului startup şi VC, bărbaţii rămân în continuare suprareprezentaţi. Potrivit raportului, fondatorii şi cei care iau deciziile sunt în cea mai mare parte bărbaţi.

Din toate fondurile active în regiunea CEE, 85% dintre rolurile de investitori sunt deţinute de bărbaţi.

„Diferenţa este imensă. Vom declanşa schimbări care vin în beneficiul întregii societăţi doar dacă vorbim despre fapte, numere şi ne asumăm un rol adevărat de lider”, spun Kinga Stanisławska şi Marzena Bielecka, fondatorii comunităţii European Women in VC.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380