Business Internaţional

Studiu: Moralul mediului de afaceri german a atins cel mai prost nivel înregistrat de la reunificarea ţării din 1990 încoace; economia se află „în stare de şoc”

Studiu: Moralul mediului de afaceri german a atins cel...

Autor: Eduard Ivanovici

29.03.2020, 06:00 523

Moralul mediului de afaceri din Germania a atins în luna martie a acestui an cel mai prost nivel înregistrat de la reunificarea ţării din 1990 până în prezent, spune un studiu al Institutului pentru Cercetări Economice (Ifo), citat de CNBC.

Indicele Ifo pentru mediul de business din Germania a scăzut de la 96 în luna februarie la 86,1 în luna martie, înregistrând ultima dată un rezultat asemănător în iulie 2009.

„Economia germană este în stare de şoc”, a spus Institutul Ifo pe Twitter.

Rezultatele vin în condiţiile în care peste 190 de ţări şi teritorii de pe întreg teritoriul planetei au adoptat măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. Multe state au declarat stare de carantină, fiind deschise doar farmaciile şi magazinele cu alimente. Aeroporturile sunt aproape goale, iar numărul cazurilor noi creşte de la o zi la alta.

Săptămâna trecută, Institutul avertiza că economia germană se „îndreaptă rapid spre recesiune”.

„Toate economiile vestice se înfruntă cu o criză pentru care nu avem precedent. Recesiunea nici măcar nu este un cuvânt potrivit pentru o suspendare aproape totală a activităţilor economice, aproape peste noapte. Germania nu reprezintă vreo excepţie”, a declarat Carsten Brzeski, economist şef în cadrul ING Germania.

Economia germană, care depinde într-o mare măsură de exporturi, va primi un stimul de 750 de miliarde de euro în următoarea perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO