Business Internaţional

Sturgeon lansează o nouă campanie de independenţă a Scoţiei, în urma Brexitului

Sturgeon lansează o nouă campanie de independenţă a...

Autor: Mediafax

02.09.2016, 17:15 2132

"Controlăm destinul nostru ca stat sau vom fi mereu la mila deciziilor care au loc în altă parte?", a afirmat Sturgeon.

Partidul Naţional Scoţian (PNS) finanţează un sondaj asupra independenţei prin care ţinteşte să obţină cel puţin două milioane de răspunsuri din partea populaţiei Scoţiei care se ridică la 5,3 milioane de locuitori, până la data de 30 noiembrie. Înarmaţi cu rezultatul acestui sondaj şi mai multe informaţii asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat Brexitului, se poate decide necesitatea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie.

În urma referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, 68 la sută din populaţia Scoţiei a votat pentru rămânerea în UE. Potrivit PNS, apartenenţa la Uniunea Europeană a fost factorul decisiv pentru votul scoţienilor de a face în continuare parte din Marea Britanie.

Liderii unor întreprinderi comerciale solicită premierului scoţian să se "gândească mai bine", declarând că o campanie de independenţă poate aduce şi mai multă nesiguranţă în ceea ce priveşte "viitorului Scoţiei, într-un moment în care micile şi marile afaceri caută stabilitate la toate nivelele conducerii".

Liderul conservator scoţian Ruth Davidson o acuză pe Sturgeon de folosirea referendumului UE pentru a crea o şi mai mare divizare.

"Readucerea în discuţie a dezbaterii referendumului va produce o nesiguranţă şi mai mare în privinţa viitorului Scoţiei, într-un moment în care avem nevoie de un Guvern care să se dedice siguranţei şi stabilităţii", a spus Ruth Davidson.

Potrivit lui Sturgeon însă, pierderea accesului la piaţa unică europeană este o limită peste care Scoţia nu poate trece.

"Vara aceasta vom fi martorii unor schimbări seismice care va avea un impact puternic asupra ambiţiei noastre pentru această ţară, Marea Britanie care exista înainte de 23 iunie s-a schimbat fundamental. În vreme ce nu iau nimic de bun, suspectez că susţinerea independenţei va creşte dacă devine clar că acesta este cel mai bun ori singurul mod de a proteja interesele Scoţiei", a adăugat Nicola Sturgeon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO