Business Internaţional

SUA a avertizat China că va suporta consecinţele pentru militarizarea Mării Chinei de Sud

SUA a avertizat China că va suporta consecinţele pentru...

Autor: Marian Avram, Mediafax

04.05.2018, 08:01 123

”Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China. Am discutat despre preocupările noastre pe această temă direct cu oficiali chinezi şi vor fi consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung”, a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Postul CNBC a prezentat joi informaţii conform cărora Beijingul ar fi instalat în ultima lună rachete de croazieră şi sisteme de rachete sol-aer pe trei insule din Marea Chinei de Sud, însă Beijingul a refuzat să comenteze informaţiile.

”China trebuie să realizeze că a beneficiat de libertatea de navigaţie şi că Statele Unite au fost garantul acesteia”, a afirmat Dana White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au criticat în mod constant China pentru că şi-a afirmat pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud prin construirea de insule artificiale. Beijingul pretinde că toată Marea îi aparţine. În Marea Chinei de Sud s-ar găsi mari rezerve de petrol şi gaze natural, iar anual marea este traversată de nave comerciale cu mărfuri în valoare de cinci miliarde de dolari.

Pretenţiile Chinei intră în contradicţie cu cele ale Vietnamului, Bruneiului, Filipinelor şi Taiwanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO