Business Internaţional

SUA anunţă că taxele vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu din UE intră în vigoare din 1 iunie. Merkel atacă dur decizia şi spune că UE va riposta „determinat şi unitar”

SUA anunţă că taxele vamale asupra importurilor de...

Autor: Dan Straut

31.05.2018, 17:46 208

Secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Wilbur Ross, a anunţat joi intrarea în vigoare la ora 24.00 (practic, din data de 1 iunie) a taxelor vamale la importuri de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu impuse Uniunii Europene, Mexicului şi Canadei, relatează Reuters.

În acelaşi timp, partea americană s-a arătat dispusă să continue negocierile cu părţile implicate, Wilbur Ross precizând: „Aşteptăm cu nerăbdare continuarea negocierilor, atât cu Canada şi Mexic pe de o parte, cât şi cu Comisia Europeană pe de alta, întrucât sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate”.

Negocierile dintre Comisia Europeană şi Statele Unite nu au avut succes, în ciuda disponibilităţi la concesii - cel puţin la nivel retoric - arătată de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. Acesta, la începutul săptămânii, preciza că „trebuie să evităm taxe mai mari, dacă este posibil, şi asta înseamnă că suntem dispuşi să fim de acord cu punctele americane care sunt necesare intereselor noastre mutuale”.

Taxele vamale de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu intră în vigoare la două luni după semnarea ordinului de impunere a lor de către preşedintele american Donald Trump. Ulterior, Uniunea Europeană a beneficiat de o scutire pe parcursul lunii aprilie, prelungită şi pe luna mai.

Taxele vamale impuse Uniunii Europene fac parte din politica ceva mai amplă anunţată de Donald Trump în timpul campaniei electorale, potrivit căreia o parte a acordurilor comerciale vor trebui să fie renegociate cu scopul reducerii deficitului comercial. Anul trecut, de exemplu, acesta a ajuns la cifra de aproximativ 566 de miliarde de dolari - din care mai mult de jumătate cu China (375 de miliarde de dolari).

Deficitul pare, însă, să se fi redus în primele patru luni ale anului 2018. Conform datelor oferite de Trading Economics, Statele Unite a înregistrat exporturi de 208,53 miliarde de dolari şi importuri de 257.48 miliarde de dolari, având deocamdată un deficit comercial de 49 de miliarde de dolari.

Potrivit Biroului American de Statistică, în primele patru luni ale anului Statele Unite au importat 12,5 milioane de tone de oţel, totalizând 10,2 miliarde de dolari. Asta în timp ce producţia de oţel americană a totalizat 30,3 milioane de tone oţel în aceeaşi perioadă.

Uniunea Europeană va riposta în mod "determinat şi unitar" în cazul în care Administraţia Donald Trump impune taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, avertizează cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

"Încă nu cunoaştem decizia, dar, dacă vor fi impuse taxe vamale, Uniunea Europeană va riposta în mod inteligent, determinat şi unitar", a afirmat Angela Merkel la Lisabona, unde s-a întâlnit cu premierul Portugaliei, Antonio Costa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO