Business Internaţional

SUA ar putea acuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul în declanşarea crizei

SUA ar putea acuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul în declanşarea crizei financiare

Autor: Marius Oncu

17.06.2011, 15:31 949

Autorităţile americane ar puteaacuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul jucat deacestea în derularea unor tranzacţii, cu obligaţiuni garantate prinipoteci, care au contribuit la declanşarea crizei financiare, auafirmat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul Wall StreetJournal.

Ancheta Comisiei pentru Bursă şiValori Mobiliare din Statele Unite privind aceste tranzacţii a fostextinsă şi la marile agenţii de rating, inclusiv Standard &Poor's şi Moody's, au spus sursele.

Marile agenţii de evaluarefinanciară au fost criticate de politicienii americani pentru rolul"cheie" în criza financiară.

Companiile vizate au evitat, însă,măsuri punitive din partea autorităţilor de reglementare şi aurespins procesele private. Afacerile agenţiilor de rating şi-aurevenit odată cu pieţele financiare.

Comisia pentru Bursă din SUAanchetează acum dacă firmele de rating sunt vinovate de fraudăpentru că nu au cercetat suficient pentru a evalua adecvatportofoliile de ipoteci subprime şi alte împrumuturi folosite întranzacţiile cu obligaţiuni garantate prin ipoteci, afirmă surselecitate.

În urma anchetei, autorităţileamericane ar putea decide să nu acuze firmele de rating de fraudă,notează Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO