Business Internaţional

SUA au construit in iulie cele mai putine case din ultimii 17 ani

18.08.2008, 19:08 23

Constructorii americani au anuntat pentru luna iulie inceperea lucrului la cel mai mic numar de case din ultimii 17 ani, viitorul economiei americane parand din ce in ce mai sumbru, si totodata indicand criza imobiliara ca motiv central al stagnarii economice prin care trec Statele Unite, scrie Bloomberg.
Numarul caselor a caror constructie a inceput anul acesta a ajuns la 960.000, cu 9,9% mai putin decat anul trecut. Vanzarile caselor existente au coborat in al doilea trimestru la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, iar pretul mediu al unei case a pierdut si el 7,6%.
O treime din vanzari au fost reprezentate de ipoteci prescrise si de recuperari de pierderi de catre creditori prin proprietati.
Inasprirea conditiilor de creditare, costurile crescute la imprumuturi, prabusirea preturilor proprietatilor si numarul record al ipotecilor prescrise ar putea alimenta criza imobiliara, scazand vanzarile caselor si cauzand restrangerea activitatii constructorilor. Problema caselor, pierderea slujbelor si criza creditelor sunt factorii care vor slabi economia pentru restul anului si chiar si in 2009.
"Piata imobiliara nu este sustinuta. Starea economiei in general este nesatisfacatoare." afirma Adam York, economist in cadrul companiei Wachovia din Charlotte, Carolina de Nord.
Cinci dintre cei mai importanti constructori au raportat pierderi totale de 1,08 mld. dolari (725 mil. euro) doar in ultimele trimestre. Companiile de constructii si-au anuntat intentiile de a reduce excesul de oferta. Numarul de locuinte noi puse spre vanzare a fost in luna iunie cel mai mic inregistrat in ultimele 4 decenii.
Cu toate acestea unele companii intrevad imbunatatiri. Toll Brothers, cea mai mare firma din industria constructiilor de lux a raportat ca anularile din ultimul timestru au scazut la cel mai jos nivel din ultimii 2 ani, afirmand ca se intorc cumparatorii pe piata.
Situatia pietei imobiliare s-a transmis si pe piata creditelor, asa cum arata un studiu realizat de Fed asupra bancilor. Trei sferturi dintre ofiterii de imprumuturi intervievati au afirmat ca au inasprit conditiile de imprumut atat la creditele ipotecare cat si la celelalte tipuri de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO