Oficialii băncii centrale americane, Rezerva Federală, anticipează pentru anul acesta un avans al PIB de 2,5%, creÅŸtere cu care zona euro nu s-a mai întâlnit din 2007, ÅŸi reducerea vizibilă a ÅŸomajului. Pe cealaltă parte a AtlanÂticului, liderii uniunii monetare anunţă cu aere de învingători că partea cea mai grea a crizei a trecut ÅŸi speră că anul acesta vor putea vedea startul revenirii. Dar până atunci ÅŸomajul va stabili record după record, efectele pentru societate fiind întotdeauna negative.
Economia SUA va creÅŸte cu 2,5% anul acesta ÅŸi cu 3,5% anul viitor, estimează Charles Evans, preÅŸedintele Federal Reserve Bank of Chicago. De asemenea, el anticipează că rata ÅŸoÂmajului va ajunge la 7,4% în 2012 ÅŸi la 7% în 2014, scrie agenÅ£ia Thomson Reuters.
Pentru zona euro, Comisia EuroÂpeană anticipează o revenire marginală, de 0,1% anul acesta, după o recesiune de -0,4% anul trecut. ÃŽn uniunea moÂnetară ÅŸomajul se află la cel mai ridicat nivel din istorie, de 11,8%.
Crearea a un milion de locuri de muncă în următoarele ÅŸase luni ar reprezenta o îmbunătăţire "substanÂÅ£ială", dar aducerea ÅŸomajului la nivelul cheie de 6,5%, (la jumătate din cel din zona euro - n. red.), Å£intit de Fed, va dura probabil mai mult, probabil până în 2015, a spus Evans.
El crede, ca mulţi alţi analişti, că decizia de anul trecut a Fed de a lega politica monetară de condiţii economice specifice, precum reducerea şomajului, va susţine revenirea fără a se scăpă de sub control inflaţia.
De asemenea, decizia a convins pieţele că dobânzile vor rămâne reduse chiar şi după ce economia prinde viteză.
ÃŽn zona euro, liderii profită de o perioadă de calm pe pieÅ£ele de finanÅ£are pentru a declara că au adus criza sub control. Ministrul german de finanÅ£e Wolfgang Schaeuble, mentorul canceÂlarului Angela Merkel - medicul care prescrie Europei austeritatea, a afirmat pe 11 ianuarie că euro "a trecut peste ce a fost mai greu din criză".
PreÅŸedintele BCE Mario Draghi estiÂmează că zona euro va ieÅŸi anul acesta din recesiune.
Ca ei sunt mulÅ£i alÅ£ii. Standard & Poor's, cea mai curajoasă dintre cele trei mari agenÅ£ii de evaluare financiară, a avertizat că "anul acesta ar putea fi hotărâtor pentru ca zona euro să-ÅŸi deÂpăşească problemele legate de datoriile suverane", notează Le Monde. S&P este singura agenÅ£ie care a tăiat ratingul de top al SUA.
Ce face diferenţa între SUA şi zona euro
Banii, miile de miliarde de dolari cu care Fed a finanÅ£at economia cumpăÂrând active prin programele de ajustare cantitativă. Acestea au Å£intit activele "toxice" ale băncilor mai ÅŸubrede. CumÂpărarea acestor active a ajutat sistemul bancar american să refacă lichiditatea ÅŸi capitalul mult mai rapid decât s-a înÂtâmplat în Europa, scrie Bluford PutÂnam, economist-ÅŸef la CME Group. BaÂnii au ajuns în cele din urmă în ecoÂnomie.
ÃŽntre timp, BCE a neglijat achiziÅ£ia de active ÅŸi s-a concentrat în schimb pe fiÂnanÅ£area pe termen lung, notează The Telegraph. De aceea, problemele de solvabilitate în sistemul bancar euroÂpean au rămas în mare parte nerezolÂvate, ceea ce împiedică revenirea ecoÂnomică.
InjecÅ£iile, de aproape o mie de miliarde de euro, făcute de BCE în sisteÂmul bancar au prevenit probabil o catastrofă, o nouă criză financiară, dar banii nu au ajuns în economie. Băncile preferă să păstreze finanÅ£area primită de la instituÅ£ie chiar în depozitele acesteia ÅŸi sunt reticente în a se împru-muta reciproc. AnaliÅŸtii avertizează însă că programele de achiziÅ£ie de active nu sunt tocmai un antidot anticriză perfect. Unul din efectele negative poate fi alocarea greÅŸită a capitalului, ceea ce ar fi vătămător pentru economie pe termen lung. FinanÅ£area ieftină încuÂrajează băncile să menÅ£ină pe linia de plutire debitorii chiar dacă aceÅŸtia sunt insolvenÅ£i - clienÅ£ii "zombi". Astfel sunt private de finanÅ£are afacerile noi, poate mai adaptate la condiÅ£iile economice curente, ÅŸi gospodăriile tinere. De aseÂmenea, finanÅ£area ieftină ca răspuns la criză poate crea o serie de bule specuÂlative, prin fiecare acÅ£iune construindu-se trepte spre alte crize. Dar cel mai nociv efect ar fi încurajarea guvernelor să nu facă nimic.
Banca americană Morgan Stanley a calculat că ar putea dura până la 16 ani până când rata şomajului din SUA va ajunge la 6,5%, nivelul la care Fed va renunţa la achiziţiile de active şi a pompa astfel bani în economie.
Pe de altă parte, prin ajustare cantitativă guvernele câştigă timp pentru a se angaja în reducerea datoriei ÅŸi aplicarea reformelor structurale penÂtru refacerea echilibrului din economie ÅŸi pregătirea terenului pentru creÅŸtere economică.
Polonia opreşte relaxarea politicii monetare pentru a vedea dacă zona euro chiar iese din criză
Polonia ar putea face o pauză în relaxarea politicii monetare înainte de a relua reducerea dobânzilor în condiţiile în care o "dispoziţie" mai bună în zona euro ar putea stimula cea mai mare economie din estul UE, a declarat un oficial de top al băncii centrale poloneze. Economia poloneză va încetini la 1,5% anul acesta, de la 2% anul trecut, iar inflaţia va decelera probabil chiar sub ţinta instituţiei, estimează aceştia. "Aceasta înseamnă că reducerea dobânzilor de politică monetară au fost şi sunt justificate, iar politica monetară este orientată spre relaxare. Totuşi, este posibilă o pauză deoarece Consiliul de Politică Monetară va avea probabil nevoie de timp pentru a vedea dacă zona euro se îndreaptă într-adevăr spre ieşirea din criză", a afirmat Elzbieta Chojna-Duch, membru al Consiliul de Politică Monetară, citată de Bloomberg.
Franţa alege reţeta competitivităţii scrisă de Germania
Liderii oamenilor de afaceri din Franţa şi trei uniuni sindicale au ajuns la un acord considerat "istoric" de guvern despre care economiştii spun că marchează începutul eforturilor preşedintelui François Hollande de a reforma profund piaţa muncii, scrie Bloomberg.
Acordul dă companiilor dreptul de a reduce programul de lucru al angajaţilor şi salariile când cererea încetineşte. Înţelegerea extinde acordarea ajutoarelor de şomaj şi a subvenţiilor de sănătate la mai multe categorii de salariaţi, dar majorează taxele impuse contractelor pe termen scurt. Ministrul muncii, Michel Sapin, a catalogat acordul ca fiind "istoric", chiar dacă acesta nu a fost sprijinit de două uniuni sindicale naţionale. Germania a implementat astfel de reforme înainte de criza economică din 2008-2009, ceea ce i-a permis economiei să se adapteze mai repede la turbulenţele economice.