Business Internaţional

SUA au luat în colimator Ungaria

Premierul Ungariei Viktor Orban a fost caracterizat de fostul preşedinte al SUA Bill Clinton ca făcând parte din  rândul politicienilor care vor să rămână la putere pentru totdeauna

Premierul Ungariei Viktor Orban a fost caracterizat de fostul preşedinte al SUA Bill Clinton ca făcând parte din rândul politicienilor care vor să rămână la putere pentru totdeauna

Autor: Bogdan Cojocaru

25.09.2014, 00:00 1933
Preşedintele american Barack Obama a descris Ungaria ca fiind una dintre ţările unde societatea civilă este tot mai mult subiectul intimidării, iar comentariile vin după ce fostul preşedinte Bill Clinton l-a inclus pe premierul ungar Viktor Orban (foto) în rândul politicienilor care vor să rămână la putere pentru totdeauna şi să facă bani.

SUA sunt cea mai mare putere economică şi geopolitică din lume, în timp ce Ungaria este fost stat comunist şi un membru al UE al cărui guvern protejează legăturile cu Rusia care-i asigură stabilitate economică. „Din Rusia până în China şi Venezuela, se pot vedea represiuni, defăimarea ca subversivi a disidenţilor legitimi. În locuri precum Azerbaidjan, legile fac incredibil de dificilă funcţionarea ONG-urilor. Din Ungaria până în Egipt, reglementări fără sfârşit şi intimidări făţişe iau din ce în ce mai mult ca ţintă societatea civilă. În toată lumea bărbaţi şi femei curajoase care îndrăznesc să se facă auziţi sunt hărţuiţi şi atacaţi şi chiar ucişi“, a spus Obama. El a promis că va mări sprijinul pentru grupurile care promovează societatea civilă şi pentru „ONG-urile“ prigonite, scrie Portfolio.hu.

Vicepreşedintele Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) Kate Byrnes şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea că „acţiunile Ungariei par inconsistente cu principiile OSCE“.

Ea a amintit că în urmă cu trei luni SUA au atras atenţia Consiliului Permanent asupra „campaniei aparente de intimidare directă asupra societăţii civile şi a mediei independente din Ungaria“.

Poliţia maghiară a lansat în ultimele luni o campanie de anchete şi percheziţii şi confiscări la ONG-urile finanţate cu fonduri norvegiene sub acuzaţia că acestea sponsorizează opoziţia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO