Business Internaţional

SUA: băncile ar putea câştiga miliarde de dolari de pe urma pachetului federal de susţinere a micilor afaceri

SUA: băncile ar putea câştiga miliarde de dolari de pe...

Autor: Catalina Apostoiu

02.04.2020, 17:20 252

Băncile ar putea colecta miliarde de dolari sub formă de comisioane de pe urma creditelor de 350 miliarde de dolari care sunt oferite companiilor mici americane ca parte a pachetului de susţinere federal lansat ca reacţie la pandemia de coronavirus, scrie Financial Times.

În cadrul pachetului de 2.000 miliarde de dolari aprobat de Donald Trump săptămâna trecută, Administraţia Micilor Afaceri (SBA) va oferi credite prin intermediul băncilor şi uniunilor de credit către companiile aflate în criză de lichiditate care au sub 500 de angajaţi.

Creditul nu va mai trebui rambursat dacă banii vor fi folosiţi pentru plata salariilor, dobânzii creditelor ipotecare, chiriilor sau utilităţilor în decurs de două luni de la primirea acestora. Dacă angajaţii sunt daţi afară sau salariile sunt reduse, o parte mai mică din creditul acordat va fi ştearsă.

Pentru orice sumă care nu este ştearsă va fi percepută o dobândă de 0,5%, iar creditul va ajunge la scadenţă în doi ani.

Băncile vor primi comisioane de procesare, plătite de către guvernul federal, pentru acordarea creditelor. Comi -sioanele vor varia în funcţie de valoarea creditului: 5% pentru creditele de sub 350.000 dolari, 3% pentru cele de sub 2 milioane $ şi 1% pentru cele de peste 2 milioane de dolari.

Potrivit SBA, există 30 milioane de afaceri cu mai puţin de 500 de angajaţi în SUA, având în total 60 milioane de angajaţi, adică aproape jumătate din forţa de muncă din sectorul privat.

National Federation of Independent Business arată că aproximativ două tremi din membrii săi sunt afectaţi de criză.

Claudia Sahm, fost director al departamentului de cercetare din cadrul Fed, arată că recurgerea la bănci pentru administrarea şi distribuirea creditelor reprezintă o cale de compensare a capabilităţii limitate a SBA de a administra un program de o asemenea amploare.

Iniţial, numai băncile şi uniunile de credit asigurate federal vor fi eligibile pentru acordarea creditelor. Sam Tuassig, de la Kabbage, un fintech care acordă credite micilor afaceri, arată că este nerăbdător să participe, dar că nu este clar încă dacă creditorii online şi fintech-urile vor putea face acest lucru.

Creditorii online reprezintă o sursă din ce în ce mai importantă de capital pentru micile afaceri, în special pentru cele mai mici dintre acestea. Potrivit unui sondaj realizat de banca centrală americană, o treime din afacerile mici care vor un credit au aplicat la creditorii online, viteza de decizie reprezentând principalul motiv pentru care acestea au făcut această alegere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO