Business Internaţional

SUA: blocajul guvernamental începe să rănească economia

SUA: blocajul guvernamental începe să rănească economia

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2019, 00:03 427

Istoria sugerează că impasul politic va afecta şi încrederea consumatorilor şi companiilor, scrie Financial Times.

Actualul blocaj guvernamental din SUA reverberează la nivelul întregii economii americane şi riscă să erodeze încrederea companiilor, companii care sunt deja îngrijorate în legătură cu conflictele comerciale şi turbulenţele de pe piaţa de acţiuni. Astfel de blocaje au avut în trecut efecte economice limitate, însă Jay Powell, preşedintele băncii cen­trale americane, avertiza recent că o dispută ce depăşeşte ca durată impasurile trecute ar putea avea consecinţe dramatice.

Impasul din Washington, intrat în cea de-a patra săptămână, generează în special îngrijorări în ceea ce priveşte viitoarele dispute legate de necesitatea majorării sau suspendării limitei privind datoria publică americană, cât şi soarta limitelor pentru cheltuielile publice.

„Blocajul devine cu siguranţă un şoc semnificativ dacă va dura luni, mai degrabă decât săptămâni“, arată Ethan Harris, director de cercetare economică la Bank of America Merrill Lynch. Impactul economic imediat va avea legătură cu activitatea redusă a angajaţilor federali. Ultimele estimări arată că aceasta ar putea şterge 0,08% din PIB pe săptămână. Blocajul ar putea avea de asemenea un impact puternic asupra datelor privind rata ocupării forţei de muncă.

Pe măsură ce blocajul se prelungeşte, efectele economice vor deveni tot mai dramatice. Efectele indirecte includ cheltuielile nerealizate de angajaţii federali neplătiţi. Pe lângă cei 800.000 de angajaţi federali neplătiţi, sute de mii de contractori sunt de asemenea afectaţi.

Michael Feroli, economist la JPMorgan Chase, indică alte două categorii în care vor fi resimţite efectele: întreruperea serviciilor furnizate de guvernul american şi efectele mai ample asupra încrederii consumatorilor şi companiilor.

Efectele directe şi indirecte ale blocajului ar putea, dacă acesta continuă în tot trimestrul actual, şterge aproximativ un punct procentual din creşterea PIB-ului, potrivit BofA. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, estima recent că blocajul ar putea împinge creşterea trimestrială la zero.

Temerea mai mare este legată de mesajul pe care blocajul îl trimite cu privire la capacitatea politicienilor americani de a guverna eficient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO