Business Internaţional

SUA cauta cumparatori pentru actiunile Citigroup

SUA cauta cumparatori pentru actiunile Citigroup
15.09.2009, 16:21 7

Trezoreria americana si grupul financiar Citigroup au lansatnegocieri cu privire la modul in care participatia de 34% preluatade guvern prin programul de sprijinire a industriei financiare arputea fi vanduta, potrivit unor surse familiare cu situatia, scrieBloomberg.

Trezoreria, care detine 7,69 mld. actiuni dupa o conversie dinactiuni preferentiale destinata sa majoreze capitalul bancii, arputea incepe sa se debaraseze de actiuni incepand cu octombrie, aafirmat una dintre surse. Trezoreria intentioneaza sa isi vandaintreaga participatie in urmatoarele sase pana la opt luni, a maideclarat sursa.

O vanzare l-ar putea aduce pe directorul executiv al Citigroup,Vikram Pandit, mai aproape de iesirea din programul guvernamentalde sprijinire a sectorului bancar, permitand totodata guvernului saobtina profit.

In conditiile in care actiunile bancii s-au apreciat dupa cefondurile guvernamentale de 25 mld. dolari (17,2 mld. euro) au fostconvertite in actiuni, Trezoreria ar putea obtine un profit de 9,77mld. dolari (6,72 mld. euro).

Planurile sunt in faza incipienta, iar o parte dintre tranzactiiar putea avea nevoie de aprobare din partea autoritatilor dereglementare, au spus sursele.

Intr-un prim scenariu, actiunile ar urma sa fie vandute intranse unor investitori intr-o perioada de sase pana la opt luni. Oalta varianta ar fi ca guvernul sa vanda o cantitate mica deactiuni in fiecare zi sau saptamanal, potrivit surselor. A treiaposibilitate ar fi ca actiunile sa fie vandute in bloc printr-ooferta intermediata. Citigroup, a treia mare banca din SUA, aprimit ajutoare de stat in valoare de 52 mld. dolari (35,8 mld.euro). Prin vanzarea actiunilor, Trezoreria ar ramane cu oinvestitie de 27 mld. dolari (18,6 mld. euro) in cadrul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO