Business Internaţional

SUA: cel mai costisitor sezon al uraganelor

SUA: cel mai costisitor sezon al uraganelor

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2017, 00:05 250

Pentru SUA, sezonul de anul acesta al uraganelor din Atlantic este oficial cel mai costisitor din istorie, pagubele ajungând la 202,6 miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Costurile au fost calculate de specialiştii în dezastre naturale Chuck Watson şi Mark Johnson şi depăşesc orice au văzut ei în anii anteriori, ceea ce n-ar fi o surpriză.

În august, uraganul Harvey a lovit coastele Golfului Mexicului, aruncând în haos nucleul sectorului american al energiei. Apoi Irma a lovit Florida, devastând în drumul ei insulele Caraibe. N-a trecut mult şi a venit uraganul Maria, măturând Puerto Rico. Sezonul uraganelor încă nu s-a încheiat. Se va termina pe 30 noiembrie.

„Având în vedere infrastructura  pe care o avem astăzi, întrebarea este: a fost 2017 neobişnuit? Cred că răspunsul este destul de evident“, spune Watson, specialist în modele meteo la Enki Research. „Anul 2017 iese câştigător orice aş face.“

Până acum, acest sezon a adus 17 furtuni suficient de puternice pentru a primi nume. Dintre acestea, zece au devenit uragane care au ucis sute de persoane în bazinul Atlanticului. Recordul la număr îl deţine 2005, cu 28 de furtuni, însă intensitatea şi traiectoriile periculoase ale celor din 2017 se pare că i-au prins pe picior greşit pe toţi meteorologii. Pentru prima dată în istorie, ţărmurile SUA au fost lovite de trei furtuni din categoria 4.

Uraganul Harveya fost prima furtună majoră care a atins teritoriul american după 2005. Harvey a stabilit şi recordul la ploi tropicale. Uraganul Irma a stabilit un record prin menţinerea forţei la nivelul categoriei 5 timp de 37 de ore. La nivel global, furtunile au produs pagube de 369,6 miliarde de dolari în 2017, făcând ca acest an să fie al doilea cel mai costisitor din 1960.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO