Business Internaţional

SUA continuă ofensiva împotriva băncilor europene şi ia în colimator coloşii bancari germani

SUA continuă ofensiva împotriva băncilor europene şi...

Autor: Andra Oprescu

08.07.2014, 19:30 916

Ofensiva  SUA împotriva băncilor europene care au desfăşurat tranzacţii ilicite cu state aflate pe “lista neagră” a Washingtonului precum Iran şi Sudan se îndreaptă acum către coloşii bancari germani după ce a vizat bănci mari din Marea Britanie, Elveţia şi Franţa.

Autorităţile americane au început discuţiile cu Commerzbank şi  Deutsche Bank pentru încheierea unei înţelegeri amiabile prin care anchetatorii şi-ar retrage acuzaţiile de natură penală dar ar impune amenzi substanţiale, scrie agenţia Thomson Reuters. Printr-un astfel de acord banca franceză BNP Paribas a plătit o sancţiune record de aproape 9 miliarde de dolari, care a stârnit resentimente în rândul bancherilor şi al oficialilor francezi împotriva “imperialismului” Statelor Unite.

Deşi procurorii nu au stabilit încă pedeapsa, cel mai probabil Commerzbank va suporta o sancţiune de cel puţin 500 de milioane de dolari. Banca este acuzată că a transferat bani pentru companii din Iran şi Sudan prin intermediul operaţiunilor sale din SUA.

Cele două părţi ar putea încheia un acord în această vară, după care ar putea urma o înţelegere de acelaşi tip cu Deutsche Bank.

Unii critici se  întreabă de ce autorităţile americane au pus ochii pe băncile europene. Răspunsul autorităţilor este că băncile americane evită în general să proceseze tranzacţii pentru Iran şi Sudan.

Valul de sancţiuni penale împotriva băncilor europene a început în 2009, când banca britanică Lloyds a primit o astfel de amendă, fiind urmată de Credit Suissecâteva luni mai târziu. Până la sfârşitul anului 2012, HSBC, Standard Chartered şi Barclays din Marea Britanie, precum şi grupul olandez ING au ajuns la acorduri cu SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO