Business Internaţional

SUA forţează mâna Uniunii Europene punând presiuni pe bănci într-o criză care dezbină Europa

SUA forţează mâna Uniunii Europene punând presiuni pe...

Autor: Liviu Popescu

24.07.2014, 00:05 1296
O analiză efectuată în decembrie de economiştii Rezervei Federale americane şi publicată de The Wall Street Journal săptămâna aceasta arată că operaţiunile subsidiarei americane a Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, sunt afectate de probleme financiare, de supravegherea inadecvată şi de audit de slabă calitate, probleme pe care banca germană le cunoştea de câţiva ani dar pe care nu le-a îndreptat. În ziua publicării analizei acţiunile Deutsche Bank au picat cu 3% pe bursa de la New York.

Informaţiile redate de influentul cotidianul american de business vin la doar câteva zile după ce Washingtonul a lansat o nouă rundă de sancţiuni prin care intenţionează să blocheze accesul companiilor ruseşti la pieţele de finanţare occidentale şi în condiţiile în care unele dintre cele mai puternice state din Uniunea Europeana se feresc să fie cu Rusia la fel de dure cum este Washingtonul.

Economiştii Fed şi-au exprimat îngrijorarea referitor la calitatea datelor furnizate de subsidiarele Deutsche Bank din SUA din 2002, 2007 şi 2012 şi au spus ca banca germană a apreciat în mod eronat garanţiile când au raportat valorea împrumuturilor cu risc de default, notează Bloomberg.

„Dimensiunea şi amploarea erorilor Deutsche Bank în SUA sugerează că întreaga structură de raportare şi reglementare a filialelor americane necesită ample acţiuni de remediere“, a scris Daniel Muccia, economist al Fed, într-o scrisoare adresată în decembrie reprezentanţilor din Frankfurt ai băncii germane.

Germania, cea mai mare economie din Europa şi ţara din UE care consumă cele mai multe gaze ruseşti, a încercat să menţină discuţiile deschise cu liderul rus Vladimir Putin după tragedia aviatică din estul Ucrainei, iar un grup industrial german a avertizat că îngheţarea relaţiilor ruso-germane ar putea pune în pericol aproape 25.000 de locuri de muncă în Germania. La fel de prudente sunt Franţa şi Italia.

La polul opus, premierul britanic David Cameron a cerut UE să adopte sancţiuni economice de anvergură împotriva Rusiei şi să înceteze orice vânzare de arme catre Moscova. El a facut în special referire la Franţa şi a cerut guvernului de la Paris sa suspende contractul prin care s-a angajat să livreze Rusiei doua nave de desant ultramoderne de tip Mistral. Însă preşedintele francez Francois Hollande şi-a sfidat aliaţii şi a confirmat că Franţa va livra prima navă. Raspunsul Franţei la atacul premierul britanic a venit prin Jean-Christophe Cambadelis, liderul Partidului Socialist, aflat la guvernare. Cambadelis l-a acuzat pe Cameron de „ipocrizie“ deoarece a îndemnat Parisul să renunţe la contractul cu Rusia, deşi cei mai mulţi oligarhi ruşi au cautat „refugiu în Londra“, şi a adăugat că britanicul ar trebui „să-şi facă mai întâi curaţenie în propria curte“, noteaza Financial Times.

Rusia are propriile „sancţiuni“ contra Occidentului. Parlamentul lucreaza la un proiect de lege care vizează reducerea achiziţiilor de software şi hardware de la companiile occidentale, în special Microsoft şi IBM. Proiectul de lege ar obliga agenţiile guvernamentale şi companiile de stat să acorde prioritate furnizorilor locali de software şi hardware.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO