Business Internaţional

SUA ia măsuri privind controlul armelor. Senatul a adoptat prima lege în acest scop

SUA ia măsuri privind controlul armelor. Senatul a...

Autor: Dorin Oancea

24.06.2022, 07:45 48

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc - cel mai important act norrmativ privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani, scrie BBC.

Cincisprezece republicani s-au alăturat democraţilor în camera superioară a Congresului pentru a aproba măsura cu 65 de voturi la 33.

Decizia vine în urma atacurilor în masă de luna trecută într-un supermarket din Buffalo, New York, şi într-o şcoală primară din Uvalde, Texas, soldate cu 31 de morţi. Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat în Camera Reprezentanţilor înainte ca preşedintele Biden să îl poată semna.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile.

Deşi semnificative, propunerile sunt departe de ceea ce au cerut mulţi democraţi şi activişti.

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta mai mică de 21 de ani şi 15 miliarde de dolari pentru finanţarea federală a programelor de sănătate mintală şi modernizarea securităţii în şcoli.

De asemenea, se solicită finanţare pentru a încuraja statele să implementeze legi de tip "steag roşu" pentru a retrage armele de foc de la persoanele considerate o ameninţare.

Şi închide aşa-numita "portiţă a iubitului", prin blocarea vânzărilor de arme de foc către cei condamnaţi pentru abuzuri asupra partenerilor necăsătoriţi.

Proiectul de lege este semnificativ şi pentru că este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislaţiei americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.

Preşedintele Biden a declarat, la începutul acestei luni, că propunerile sunt "paşi în direcţia bună", dar încă nu sunt suficiente.

El a făcut presiuni pentru reforme mai mari - inclusiv interzicerea puştilor de asalt, care au fost folosite în cazul atacurilor în masă din Texas şi Buffalo luna trecută - sau cel puţin o creştere a vârstei la care acestea pot fi cumpărate. Se crede că bărbatul care a tras în Texas ar fi cumpărat două puşti semiautomate la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.

Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre ţările bogate ale lumii - peste 20.900 de persoane au fost ucise în acest an în SUA cu arme de foc, inclusiv prin omucidere şi sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit.

Ultima legislaţie federală semnificativă privind controlul armelor de foc a fost adoptată în 1994, interzicând fabricarea pentru uz civil a puştilor de asalt şi a încărcătoarelor de mare capacitate - interdicţie care a expirat un deceniu mai târziu.

Votul de joi a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a anulat o lege din New York care restricţionează cine poate purta în mod legal o armă - extinzând efectiv drepturile privind armele de foc şi ilustrând diviziunea profundă din Statele Unite pe această temă.

Instanţa a constatat că cerinţa din New York ca rezidenţii să dovedească "cauza adecvată" - sau un motiv întemeiat - pentru a purta arme de foc ascunse în public încalcă Constituţia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO