Business Internaţional

SUA importă tot mai mult petrol din Orientul Mijlociu deşi producţia internă înregistrează creşteri record

SUA importă tot mai mult petrol din Orientul Mijlociu deşi producţia internă înregistrează creşteri record

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

27.02.2013, 00:02 856

SUA au importat anul trecut mai mult petrol din Orientul Mijlociu, ceea ce arată importanţa pe care o are regiunea, instabilă din punct de vedere politic, pentru cea mai mare economie a lumii, cu toate că independenţa energetică a americanilor a crescut datorită exploatării gazelor de şist, scrie Financial Times.

Cu toate că anul trecut producţia internă de petrol a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 150 de ani, autorităţile de la Washington vor confirma săptămâna aceasta că importurile de petrol din regiunea Golfului Persic au continuat pe un trend ascendent.

Până la sfârşitul lunii noiembrie, SUA au importat peste 450 milioane de barili de petrol din Arabia Saudită, mult mai mult decât totalul importurilor din aceeaşi ţară din perioada 2009-2011, conform datelor departamentului american de energie.

Astfel, pentru prima oară după 2003 achiziţiile de petrol din Arabia Saudită au ajuns să reprezinte peste 15% din importurile totale ale SUA. Importurile din întreaga regiune a Golfului Persic au echivalat cu 25%.

Majorarea importurilor din Golful Persic arată că SUA vor continua să aibă un rol important în privinţa securităţii din regiune.

Cele mai moderne tehnici de extracţie a petrolului, în principal fracturarea hi­draulică şi forajele orizontale, au făcut disponibile noi resurse de hidrocarburi pentru SUA, ceea ce ar trebui să reducă în timp dependenţa americanilor de petrolul din Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO