Business Internaţional

SUA încheie 2021 cu o inflaţie anuală de 7%, cea mai mare din ultimii 39 de ani. Posibile mişcări agresive din partea FED în primăvară. Wall Street, pe plus. În România, inflaţia va fi anunţată pe 14 ianuarie

SUA încheie 2021 cu o inflaţie anuală de 7%, cea mai...

Autor: Liviu Popescu

12.01.2022, 17:43 1578

Cea mai mare economie la nivel mondial a înregistrat în 2021 o rată anuală a inflaţiei de 7%, cea mai mare din 1982 încoace, ceea ce semnalează un nivel al inflaţiei în plină expansiune şi care pregăteşte terenul pentru începerea majorării ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală încă din primăvara acestui an.

Potrivit presei internaţionale, raportările au fost în conformitate cu aşteptările pieţei. Spre comparaţie inflaţia la noiembrie 2021 faţă de noiembrie 2020 a fost de 6,8%. La ora redactării acestei ştiri Wall Street este pe plus 0,3%, aşadar o deschidere calmă în faţă celei mai mari inflaţii din ultimele patru decenii.

În schimb se pot observa mişcări pe dolarul american (4,33 lei pentru un dolar pe piaţa interbancară la ora redactării acestei ştiri faţă de 4,35 lei cât a fost cotaţia BNR de miercuri) dar şi pe yield-urile bondurilor pe 10 ani, respectiv în scădere uşoară.

Agenţia americană de ştiri Bloomberg notează că preţurile la energie, care au fost un motor cheie al inflaţiei în cea mai mare parte a anului 2021, au scăzut luna trecută.

Cele mai recente date susţin aşteptările conform cărora Fed va începe să majoreze ratele dobânzilor în martie, o ajustare bruscă a politicii faţă de calendarul proiectat cu doar câteva luni în urmă.

Inflaţia ridicată s-a dovedit a fi mai încăpăţânată şi mai răspândită decât a prezis banca centrală, pe fondul unei cereri fără precedent de bunuri, alături de constrângerile de capacitate legate de oferta de forţă de muncă şi de materiale, notează Bloomberg.

“În ceea ce priveşte poziţa Fed în mandatul său dublu - inflaţia şi piaţa muncii - practic se află acolo”, spune Michael Gapen, economist-şef pentru SUA la Barclays Plc, la Bloomberg Television.

În România, INS va anunţa pe 14 ianuarie rata inflaţiei pentru 2021.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO