Business Internaţional

SUA: Marile companii şi bănci americane au câştigat masiv de pe urma reformei fiscale a lui Trump. Acum, reducerile de taxe pentru bogaţi intră sub lupa autorităţilor

SUA: Marile companii şi bănci americane au câştigat...

Autor: Catalina Apostoiu

20.01.2020, 00:06 688
Trezoreria americană a anunţat că analizează programul Opportunity Zone, un program de reduceri de taxe de ordinul miliardelor de dolari menit să ajute regiuni cu venituri scăzute, potrivit The New York Times.

Programul, parte a reformei fiscale lansate de preşedin­te­le american în 2017, era menit să încurajeze noi investiţii în re­giunile sărace, ducând la construirea de noi locuinţe, crearea de noi afaceri şi locuri de muncă. Totuşi, cei care au avut cel mai mult de câştigat de pe urma acestuia au fost o serie de investitori bogaţi, inclusiv dezvoltatori cu legături cu ad­ministraţia Trump.

Anul trecut, The Times a scris despre cum investiţii eligibile pentru program mergeau către proiecte de lux din zone afluente.

Dezbaterile privitoare la impactul măsurilor luate de Trump aproape de sfârşitul primului său an de mandate sunt din ce în ce mai aprinse, vocile critice susţinând că acestea sporesc inegalitatea prin favorizarea celor bogaţi. Pentru că plăteau taxe mai mari decât multe alte industrii, băncile s-au numărat printre cele mai mari beneficiare, scrie Bloomberg.

Economiile realizate de cele mai mari şase bănci americane de pe urma măsurilor lui Trump s-au accelerat anul trecut, depăşind acum 32 miliarde de dolari.

Cei care au propus schimbările fiscale au anticipat că reducerile de taxe vor da băncilor mai mult cash pentru ali­men­tarea economiilor, ajutând astfel companiile să inves­tească în expansiune, să facă angajări şi să majoreze salalriile.

Reducerile de taxe au ajutat băncile să genereze profituri record. Cele şase bănci au raportat profit net de 120 mld. dolari pe 2019. Înainte de reduceri, acestea nu trecuseră niciodată peste pragul de 100 mld. dolari.

Directorii de companii, cei mai mari investitori şi cei mai bogaţi americani au salutat în cor reducerile de taxe, dar marile companii au vrut mai mult, iar ca urmare a unei campanii intense de lobby, la scurt timp de la aprobarea proiectului de lege în decembrie 2017, administraţia Trump a început să transforme pachetul fiscal într-unul mult mai avantajos pentru cele mai mari companii şi acţionarii acestora, potrivit The New York Times.

Printr-o serie de reglementări obscure, Trezoreria a decis excepţii de la lege în urma cărora multe mari companii americane şi străine au fost scutite practic de zeci, dacă nu sute de miliarde de euro sub formă de taxe pe care ar fi trebuit de altfel să le plătească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO