Business Internaţional

SUA notifică ONU că se retrage din Acordul de la Paris, dar va continua să participe la discuţii pe tema schimbărilor climatice

SUA notifică ONU că se retrage din Acordul de la Paris,...

Autor: Marian Avram

05.08.2017, 01:08 752

Este vorba de prima înştiinţare formală referitoare la planul Administraţiei de la Washington de retragere din Acordul climatic Paris, semnat în 2015 şi susţinut de aproape 200 de naţiuni.

În notificarea trimisă de către Departamentul de Stat al SUA se precizează că Washingtonul va rămâne în procesul de discuţii pe marginea schimbărilor climatice.

Preşedintele Donald Trump a anunţat încă din luna iunie intenţia de a retrage SUA din Acordul de la Paris, aspect ce a generat un val de critici internaţionale. Conform preşedintelui american, tratatul ar însemna pierderea a mai multor milioane de muncă pentru cetăţenii americani şi ar genera pierderi materiale importante pentru SUA. Trump a precizat, în luna iunie, că este deschis renegocierii termenilor Acordului.

Anunţul oficial ar retragerii SUA din Acord de la Paris este considerat un gest simbolic deoarece, conform tratatului, niciun semnatar nu poate să-şi anunţe retragerea până în noiembrie 2019, iar procesul efectiv al retragerii ar mai putea dura încă un an. Astfel întregul proces ar putea fi finalizat în 2020, an în care în SUA vor avea loc noi alegeri prezidenţiale.

”Astăzi Statele Unite, în calitate de semnatar al Acordului de la Paris, au transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite intenţia de a se retrage din Acord de îndată ce va fi eligibilă să facă acest lucru. SUA vor continua să participle la discuţiile şi negocierile pe marginea schimbărilor climatice pentru a proteja interesele americane şi pentru a se asigura că toate opţiunile politice rămân deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO