Business Internaţional

SUA nu vor lua în serios eventuale discuţii inter-coreene dacă nu au legătură cu programul nuclear

SUA nu vor lua în serios eventuale discuţii inter-coreene dacă nu au legătură cu programul nuclear

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

03.01.2018, 11:02 55

Haley a precizat că Statele Unite au primit rapoarte potrivit cărora regimul nord-coreean ar pregăti lansarea unei noi rachete balistice.

"Sper că acest lucru nu va întâmpla. Dar dacă se întâmplă, trebuie să luăm măsuri mai dure împotriva regimului nord-coreean. Coreea de Nord poate vorbi cu oricine doreşte, dar SUA nu vor recunoaşte aceste discuţii până când va fi de acord să interzică armele nucleare pe care le deţin", a spus ambasadorul american la ONU.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat că regimul nord-coreean ar putea "încerca să provoace un fel de neînţelegere" între Statele Unite şi Coreea de Sud şi a adăugat că doar conducerea de la Seul poate decide cu cine să discute.

"Suntem foarte sceptici în privinţa sincerităţii lui Kim Jong-Un faţă de intenţia de a dialoga", a mai spus Nauert.

China, care a cerut în mod constant o revenire la discuţii pentru a reduce tensiunile, apreciază că recentele luări de poziţie din Coreea de Nord şi Coreea de Sud reprezintă un lucru benefic.

"China salută şi sprijină Coreea de Nord şi Coreea de Sud, care depun eforturi serioase pentru a trata acest moment ca o oportunitate de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale, de a promova ameliorarea situaţiei în Peninsula Coreeană şi de a obţine denuclearizarea", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a redeschis canalul de comunicare cu sud-coreenii, după ce liderul Kim Jong-Un a apreciat răspunsul Seulului la oferta sa de pace în vederea Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang 2018.

Niciuna dintre cele două părţi nu a clarificat dacă denuclearizarea Peninsulei Coreene va fi abordată în timpul eventualelor discuţii.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: