Business Internaţional

SUA pregătesc noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale

SUA pregătesc noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale

Autor: CătăIina Apostoiu

18.04.2016, 00:03 846

Ca reacţie la scandalul Panama Papers, oficialii G-20 ameninţă să impună penalităţi paradisurilor fiscale care nu transmit informaţii privitoare la clienţii lor bancari, iar, la rândul său, Trezoreria americană este în curs de a finaliza noi reglementări în domeniul fiscal menite să combată utilizarea companiilor paravan pentru a evita plata taxelor.

G-20 va analiza „măsuri defensive“ împotriva centrelor financiare şi jurisdicţiilor care nu aderă la standardele internaţionale de schimb de informaţii privitoare la deţinătorii de conturi, au anunţat miniştrii de finanţe şi bancherii centrali ai grupului în urma reuniunii din Washington, potrivit Bloomberg.

Grupul a anunţat că va colabora cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru a găsi criterii de identificare a „jurisdicţiilor necooperante“ până în luna iulie.

Cu o zi înaintea anunţului G-20, cele mai mari cinci economii ale Uniunii Europene au convenit asupra unui schimb automat de informaţii privitoare la proprietarii reali de companii şi trusturi din căsuţele poştale din paradisurile fiscale.

Spania este una dintre ţările semnatare, alături de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Ministrul britanic de finanţe George Osborne a caracterizat iniţiativa drept „o lovitură puternică dată celor care-şi ascund evaziunea fiscală în colţurile întunecate ale sistemului financiar“, scrie The New York Times.

În ceea ce priveşte Statele Unite, ca urmare a angajamentelor luate de liderii G-20, secretarul Trezoreriei americane Jack Lew sune că este în curs de a finaliza reglementări prin care băncilor li se va cere să identifice deţinătorii noilor clienţi care sunt companii, scrie Reuters.

Noile reglementări urmează iniţiativei Trezoreriei de a restrânge tranzacţiile de inversiune din sectorul corporatist în care firmele americane cumpără rivale străine pentru a-şi muta jurisdicţiile fiscale peste hotare şi a evita astfel plata unor taxe.

La scurt timp după ce puterile europene au ameninţat cu măsuri dure de combatere a evaziunii fiscale, Panama a anunţat că va adera la standardele internaţionale de raportare fiscală, potrivit Deutsche Welle.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO