Business Internaţional

SUA: primul “test” de vânzare a petrolului provenit din rezervele strategice, de la invadarea Kuweitului de către Irak în 1990

SUA: primul “test” de vânzare a petrolului provenit...

Autor: Luciana Georgescu

14.03.2014, 12:34 1360

SUA a anunţat primul “test” de vânzare a petrolului provenit din rezervele strategice, de la invadarea Kuweitului de către Irak în 1990, cu scopul de a evalua capacităţile sistemului de a răspunde turbulenţelor de pe pieţele emergente, care ar putea apărea ca urmare a crizei din Ucraina, scrie Financial Times.

Departamentul pentru Energie a anunţat retragerea din rezervă a 5 milioane de barili, mai puţin de 1% din totalul de 696 milioane de barili.

Petrolul care va fi eliberat conţine o cantitate mare de sulf, la fel ca cel exportat din Rusia, astfel testul va evalua capacitatea Statelor Unite de a face faţă unei întreruperi de aprovizionare din partea Rusiei.

Casa Albă susţine că nu există niciun fel de asociere între anunţul făcut şi criza din Crimeea, deşi analiştii sugerează ca această măsură este un avertisment îndreptat către Rusia, ca urmare a evenimentelor din peninsulă.

Secretarul de stat american, John Kerry a avertizat Moscova că va aplica sancţiuni daca nu încetează presiunile asupra peninsulei: “Lucrurile pot deveni urâte dacă sunt făcute alegerile greşite.”

G7, grupul celor mai industrializate 7 state, a declarat că referendumul de independenţă este ilegal şi nu are “forţă morală”, din cauza trupelor ruseşti aflate pe teritoriul Crimeii. Ţările au avertizat că vor fi luate măsuri dacă Kremlinul încearcă anexarea peninsulei Crimeea.

Totuşi, Barack Obama i-a cerut secretarului de stat american o întrevedere cu omologul rus Sergei Lavrov pe tema anexării. Întrevederea urmează să aibă loc vineri la Londra.

SUA a apelat de mai multe ori la rezerva de petrol, cel mai recent caz datând din 2011, însă este pentru prima oară când această acţiune este considerată un test de vânzare.

David Goldwyn, fost oficial al Departamentului american de Stat, a declarat că aceast experiment este un semnal către piaţă că rezervele vor fi folosite pentru a contracara eventuale întreruperi de aprovizionare şi nu pentru a ameninţa Rusia.

Furnizarea de petrol la nivel global este ameninţată şi de evenimentele care au loc în Venezuela şi Nigeria, 2 mari producători, dar şi de tensiunile provocate de programul nuclear din Iran.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO