Business Internaţional

SUA reactivează sancţiunile contra Iranului şi intră în conflict cu Europa

Mike Pompeo

Mike Pompeo

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2020, 00:00 1133

Statele Unite au început în mod oficial procesul de activare a unui mecanism controversat menit să reimpună sancţiuni asupra Iranului, acţiune care a fost respinsă imediat de aliaţii europeni care luptă pentru salvarea acordului nuclear iranian, scrie Euractiv.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Marea Britanie, Franţa şi Germania că „au luat partea ayatollahilor“ după ce guvernele acestor ţări au insistat că Washingtonul nu avea dreptul legal să declanşeze procedura disputată numită „snapback“.

Pompeo a trimis personal o scrisoare preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general Antonio Guterres la New York în care acuză Iranul de nerespectarea „semnificativă“ a termenilor acordului istoric din 2015, potrivit unei copii văzute de AFP.

Procedura, niciodată folosită până acum, vine după ce SUA au suferit o înfrângere umilitoare la cel mai recent Consiliu de Securitate când nu au reuşit să adune sprijin pentru o rezoluţie de extindere a unui embargo convenţional asupra exporturilor de arme către Iran.

Procedura are ca scop restabilirea tuturor sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului care au fost ridicate ca parte a acordului nuclear cu Teheranul în schimbul promisiunii guvernului iranian de a nu dezvolta arme nucleare.

 De asemenea, ameninţă acel acord istoric cunoscut oficial sub numele de Planul Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) pe care Marea Britanie, Franţa şi Germania - împreună cu Rusia şi China - încearcă să îl salveze.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au dat publicităţii o declaraţie comună în care spun că nu vor susţine acţiunea, „care este incompatibilă“ cu eforturile de a păstra JCPOA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO