Business Internaţional

SUA se roagă pentru multe alte vineri negre. Prima zi din sezonul reducerilor a urcat vânzările retailerilor americani cu 6,6%

SUA se roagă pentru multe alte vineri negre. Prima zi din sezonul reducerilor a urcat vânzările retailerilor americani cu 6,6%

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

27.11.2011, 15:32 383

Vânzările din "Vinerea neagră", ziua tradiţională care lansează sezonul reducerilor în SUA, au crescut cu 6,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare creştere din ultimii patru ani, şi au atins un nou nivel record, de 11,4 mld. euro, potrivit estimărilor companiei de cercetare americane ShopperTrak, scrie Financial Times.

Totodată, vânzările online au avansat cu 24,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform indicelui de referinţă Coremetrics, calculat de IBM, care monitorizează vânzările online ale peste 500 de retaileri americani.

Nu mai puţin de 152 de milioane de cumpărători erau aşteptaţi vineri la porţile magazinelor şi pe portalurile de vânzări online, cu 10% mai mari decât anul trecut, conform National Retail Federation, asociaţia care reprezintă interesele a peste 1,6 milioane de retaileri americani. Dintre aceştia, mulţi au participat în premieră la cea mai aglomerată zi de cumpărături a anului. Terry Lundgren, directorul Macy's, unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume, a fost surprins de fluxul de tineri de 20 de ani care au trecut pragul magazinului din Manhattan.

"Deschiderea sezonului de reduceri a atras un consumator tânăr, un consumator internaţional", a afirmat Lundgren.

Mulţi retaileri americani, precum Gap, Wal-Mart şi Toys "R" Us, şi-au deschis porţile foarte devreme, încă de joi, pentru a atrage un număr cât mai mare de clienţi.

"Vinerea Neagră" este prima zi după sărbătoarea Zilei Recunoştinţei (aniversată în ultima zi de joi a lunii noiembrie), care marchează debutul sezonului de cumpărături de iarnă din SUA. Numele îşi are originea în modul de înscriere a datelor contabile în balanţele financiare ale retailerilor deoarece în această perioadă se înregistrează profituri uriaşe, consemnate cu cerneală neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO