Business Internaţional

SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de rachete în Libia. Kadhafi ameninţă că va ataca obiective civile şi militare

SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de rachete în Libia. Kadhafi ameninţă că va ataca obiective civile şi militare

Autor: Mediafax

20.03.2011, 01:28 47

Rachetele au fost lansate de la bordul unor naveşi submarine şi au vizat "mai mult de 20 de obiective", printrecare se numără sisteme de apărare antiaeriană şi centre decomunicaţii strategice situate pe litoralul libian, a precizatGortney, în cursul unei conferinţe de presă susţinute la sediulPentagonului.

El a afirmat că, deoarece operaţiunile se desfăşoară pe timp denoapte, evaluarea impactului atacurilor "va dura o perioadă".

* 00.11 - Kadhafi ameninţă că va ataca obiective civile şimilitare din Mediterana

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a ameninţat sâmbătă că va atacaobiective civile şi militare din Mediterana şi a afirmat că vadeschide depozitele de armament libiene, pentru apărarea ţării.

"Mediterana a devenit un adevărat câmp de luptă", a declaratKadhafi, într-o scurtă înregistrare audio difuzată de televiziuneaoficială libiană, precizând că forţele libiene vor ataca "oriceobiectiv civil sau militar" aflat în Mediterana.

Deşi în general susţine discursuri ample, liderul libian pare săfi citit de această dată un text pregătit dinainte.

"Interesele ţărilor care participă la agresiune vor fi puse înpericol", a avertizat Kadhafi, apreciind că atacurile cu rachete şiraidurile aeriene reprezintă "o agresiune cruciată nejustificată",împotriva căreia "poporul libian curajos va lupta".

El a adăugat că "a deschis depozitele de armament, pentru aînarma masele în vederea apărării unităţii Libiei şi a teritoriuluiacesteia".

În încheierea mesajului, Kadhafi a cerut "popoarelor arabe,africane şi latino-americane să susţină poporul libian".Avioanelefranceze survolează sâmbătă Libia pentru a împiedica "atacuriaeriene" ale forţelor lui Muammar Kadhafi asupra Benghazi şi sunt"pregătite să intervină împotriva blindatelor", a declarat sâmbătăpreşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unui summit laParis.

"În acord cu partenerii noştri, forţele noastre aeriene se voropune oricărei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafiîmpotriva populaţiei din Benghazi. De acum avioanele noastreîmpiedică atacurile aeriene asupra oraşului", a declarat NicolasSarkozy.

Mai multe avioane de vânătoare Rafale ale armatei francezesurvolau sâmbătă "întregul teritoriu libian" în cadrul unor misiunide recunoaştere, a declarat o sursă militară franceză.

Franţa a convocat un summit internaţional, care a început laElysée la ora 13.30 (14H.30 ora României) şi ar urma să dureze douăore, pentru a stabili dacă se va interveni în Libia.

Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi mai multe ţări europeneşi arabe au promis să participe la operaţiunile aeriene din Libia,aprobate de ONU, relatează AFP, care prezintă detalii despreforţele care ar putea fi folosite. Citiţi mai mult despreintervenţiile militare în LIbia pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO