Business Internaţional

SUA şi Taiwanul se aliază pentru a oferi o alternativă la iniţiativa chineză „Noul drum al mătăsii“

SUA şi Taiwanul se aliază pentru a oferi o alternativă...

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2020, 00:04 233

O alianţă informală condusă de SUA având drept obiectiv crearea unei alternative la iniţiativa chineză a noului drum al mătăsii va oferi o transparenţă sporită ţărilor care caută finanţare pentru a-şi dezvolta infrastructura, a anunţat ministrul de finanţe din Taiwan, potrivit Bloomberg.

Taiwanul şi SUA merg mai departe cu un plan de a finanţa proiecte de infrastructură şi energie în Asia şi America Latină, folosind capital atras de la sectorul privat pentru a asigura o transparenţă sporită, a anunţat ministrul Su Jain-rong recent. Acesta a adăugat că speră ca primele proiecte să fie lansate anul viitor sau în doi ani.

Planul, iniţiat odată cu încheierea unui acord între SUA şi Taiwan în septembrie, are drept scop atragerea de fonduri prin obligaţiuni având drept ţintă băncile, asigurătorii şi alte entităţi private din Taiwan.

Este o oportunitate atât pentru Washington, cât şi pentru Taipei de a contracara programul global al Chinei de investiţii în infrastructureă pe fondul temerilor privitoare la angaja­men­tul Beijingului faţă de proiecte internaţionale şi deteriorarea finanţelor ţărilor aflate în curs de dezvoltare. Iniţiativa chineză se bazează masiv pe credite acordate de Beijing guvernelor şi implică firme chinezeşti de stat. Spre deosebire, planul SUA-Taiwan „pune accent puternic pe participarea sectorului privat, subliniind că fondurile vor fi atrase prin intermediul pieţelor, ceea ce-i conferă un grad ridicat de transparenţă“, a arătat Su.

Taiwanul este ultima dintr-o serie în creştere de ţări cu care SUA se aliasă pentru investiţii în infrastructură în ţări terţe. 16 alte ţări au încheiat acorduri similar cu Washing­tonul, potrivit lui Su.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a făcut din susţinerea Taiwanului un pilon cheie al eforturilor Casei Albe de a contracara influenţa chinezilor, iar Su a arătat că nu crede că această relaţie se va schimba mult după ce Joe Biden va prelua preşedinţia americană.

Taiwanul s-a regăsit într-o poziţie oarecum avantajoasă din punct de vedere economic în lupta din ce în ce mai dură pentru dominaţie gobală dintre SUA şi China, exporturile sale către cele mai mari două economii ale lumii avansând puternic în ultimul an.

Economia ţării a crescut cu 3,3% în trimestrul trei, iar estimarea oficială a guvernului privind evoluţia PIB-ului pe acest an, updatată ultima dată în august, priveşte o creştere de 1,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO