Business Internaţional

SUA şi UE pregătesc sancţiuni împotriva marilor companii occidentale pentru vânătoarea de petrol din Rusia

SUA şi UE pregătesc sancţiuni împotriva marilor...

Autor: Liviu Popescu

11.09.2014, 11:33 1011

SUA şi Uniunea Europeană intenţionează să oprească exploatările de petrol de miliarde de dolari pe care unele dintre cele mai mari companii internaţionale, precum Exxon Mobil şi British Petroleum, le desfăşoară în parteneriat cu Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, potrivit unor surse ale guvernului american, scrie CNBC.

Sancţiunile împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene ar interzice companiilor americane şi europene să exploateze resurse la care este mai greu de ajuns, precum petrolul blocat în straturile de şist şi în zonele arctice, au afirmat doi oficiali americani sub protecţia anonimatului deoarece măsurile încă nu au fost făcute publice.

În 2011, Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a semnat un acord de parteneriat cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia,  de 3,2 miliarde de dolari pentru a extrage petrol şi gaze offshore din zona artică a Rusiei. Exxon Mobil este una dintre puţinele companii de exploatare capabile să extragă petrol şi gaze naturale în condiţiile dure din zona arctică.

Dacă UE va implementa noile sancţiuni şi va interzice tehnologia şi serviciile folosite în colaborare de companiile europene şi cele ruseşti, SUA ar putea să urmeze aceleaşi măsuri şi să interzică exporturile de tehnologie americană pentru exploatarea petrolului de care Rusia are nevoie pentru a menţine producţia câmpurilor petroliere aflate în exploatare încă din perioada sovietică. Orice sancţiune împotriva tehnologiei şi experienţei occidentale de exploatare a resurselor va semnala că UE cât şi SUA ţintesc direct principala sursă de creştere a exploatării resurselor din Rusia”, consideră Robert McNally, consilier pe probleme energetice al fostului preşedintele american George W.Bush. El a avertizat că noul plan ar avea success doar dacă cooperararea dintre SUA şi EU va fi strânsă pentru a nu permite altor ţări să ofere Rusiei tehnologia şi experienţa marilor companii occidentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO