Business Internaţional

SUA speră că Rusia ar putea permite unor state NATO să participe la evacuarea oraşului Mariupol

SUA speră că Rusia ar putea permite unor state NATO să...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

20.04.2022, 18:21 581

Administraţia Joseph Biden speră că Rusia le-ar putea permite unor naţiuni membre NATO să participe la operaţiunile de evacuare a civililor şi militarilor răniţi din oraşul ucrainean Mariupol, informează CNN.

"Există o anumită speranţă că ruşii ar putea permite" evacuarea în siguranţă a civililor şi a militarilor răniţi din oraşul Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse, a declarat miercuri Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Politice.

Oficialul de la Washington a precizat că, din ce a înţeles, "vor fi implicaţi aliaţi din NATO dacă se va întâmpla acest lucru". "Dar astfel de aranjamente s-au destrămat de mai multe ori în trecut", a amintit Victoria Nuland, subliniind că Rusia va decide dacă va permite evacuările.

Asediul asupra oraşului Mariupol reflectă "brutalitatea acestui război" şi crimele comise de preşedintele rus Vladimir Putin, a acuzat Victoria Nuland.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat miercuri dimineaţă că Moscova şi Kievul au ajuns la un acord preliminar pentru deschiderea unui coridor umanitar de evacuare a civililor din Mariupol.

Armata rusă anunţa marţi după-amiază că a deschis un culoar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Mariupol. Miercuri, Rusia a propus unn armistiţiu în Mariupol, dar nu este clar când ar urma să intre în vigoare şi în ce condiţii.

Maiorul Serhii Volina, un comandant militar ucrainean, a anunţat miercuri după-amiază că Rusia continuă bombardamentele masive asupra oraşului Mariupol. "Cerem proceduri de extragere a militarilor şi cetăţenilor. Avem nevoie de susţinere internaţională. Sunt sute de civili. Nu avem încredere în ruşi, avem nevoie de garanţiile altor ţări. Oraşul Mariupol încă poate fi salvat", a declarat Serhii Volina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO