Business Internaţional

SUA sprijina productia vaccinului contra gripei aviare

17.10.2005, 19:04 21

Guvernul Statelor Unite ar putea acorda subventii sau ajutor companiilor farmaceutice precum GlaxoSmithKline sau Sanofi-Aventis SA in scopul realizarii unor vaccinuri impotriva influentei aviare, a declarat secretarul sanatatii si protectiei sociale, Mike Leavitt, intr-un interviu citat de Bloomberg.

"In prezent, purtam discutii cu reprezentantii companiilor pentru a sublinia faptul ca exista un interes national major pentru existenta unei capacitati de productie a vaccinului", a declarat Leavitt in cadrul unei vizite oficiale derulate in afara capitalei vietnameze, Hanoi.

In anumite circumstante, s-ar putea apela chiar la ajutor si subventii guvernamentale, a mai spus oficialul american.

Posibilitatea extinderii rapide a virusului de la o persoana la alta

s-ar putea transforma intr-o epidemie de dimensiuni globale, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Diferenta intre dimensiunea cererii de vaccinuri in perioada unei epidemii gripale si actuala capacitate de productie a determinat guvernul SUA sa intrebe companiile farmaceutice ce pot face in aceasta situatie.

Presedintele George W. Bush s-a intalnit pe 7 octombrie cu reprezentantii a sase companii farmaceutice: Chiron Corp., GlaxoSmithKline Plc, MedImmune Inc., Merk&Co., Sanofi-Aventis SA si Wyeth.

Cea mai afectata natiune de virusul gripei aviare este Vietnamul, unde au fost inregistrate peste 75% din cazurile de infestare cu H5N1 din care doua treimi au fost fatale.

Ieri, Guvernul Romaniei a declarat ca in urma testelor a fost confirmata prezenta unei radacini inalt patogene a virusului H5N1. Probele provin din regiunea Deltei Dunarii. Virusul a fost depistat si in Turcia in urma cu trei zile. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO