Business Internaţional

SUA susţin planul anticriză franco-german

Autor: Paul Comşa

08.12.2011, 00:02 94

Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner susţine planul franco-german de combatere a crizei datoriilor suverane, dar consideră că BCE va trebui să joace un rol major în lupta cu criza, oricare ar fi decizia luată de liderii europeni, scrie agenţia Thomson Reuters.

"BCE a jucat un rol central în această criză şi va continua să facă acest lucru. Desigur, în ultimă instanţă, problemele ar putea fi rezolvate de guvernele şi de băncile centrale naţionale, dar reglementările lor sunt diferite", a afirmat secretarul american.

Geithner, aflat în vizită în Europa la cererea preşedintelui american Barack Obama pentru a-i presa pe liderii europeni să găsească o soluţie viabilă crizei, încurajează iniţiativa liderilor europeni de a crea o "uniune fiscală", în care statele din zona euro să se supună unui set comun de reglementări bugetare stricte şi consideră că este nevoie de noi reforme pentru a face "uniunea monetară viabilă pe termen lung".

SUA insistă de mult timp ca BCE să joace un rol mai activ în lupta cu criza, să fie transformată după modelul Rezervei Federale americane într-o insitituţie care finanţează direct guverul şi economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO