Business Internaţional

Sub presiune din partea Royal Bank of Scotland, ABN se grabeste sa finalizeze discutiile cu Barclays

Sub presiune din partea Royal Bank of Scotland, ABN se grabeste sa finalizeze discutiile cu Barclays

Click pentru imaginea marita

17.04.2007, 19:39 18

Barclays din Marea Britanie si ABN Amro din Olanda doresc sa ajunga la o intelegere inainte de expirarea perioadei de 30 de zile de negocieri exclusive, conform unor surse familiare cu situatia, scrie Financial Times.
Incheierea unei intelegeri este cu atat mai necesara cu cat un consortiu alcatuit din Royal Bank of Scotland (RBS), Santander din Spania si Fortis, grupul belgiano-olandez cu operatiuni in sectorul bancar si al asigurarilor, a facut o propunere de splitare a bancii olandeze. Consortiul, care considera ca ar putea oferi mai mult decat Barclays, incearca sa castige acces la conturile ABN Amro.
Conform Bloomberg, ABN Amro a primit o scrisoare semnata de cele trei companii in care acestea declara ca sunt interesate sa discute cu ABN o posibila preluare.
Totusi, eforturile depuse de Barclays si ABN Amro pentru a ajunge la o intelegere ar putea fi ingreunate de evolutia preturilor actiunilor celor doua banci.
La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, pretul actiunilor ABN Amro a inregistrat o crestere de 6,5 procente, pana la un nivel record de 35,83 euro, in urma anuntului facut de RBS si Santander. Astfel, boardul bancii olandeze s-ar putea vedea nevoit sa recomande actionarilor o tranzactie cu Barclays care plaseaza valoarea bancii la un nivel mai redus decat actualul pret al actiunilor sale. Intre timp, The Children's Investment Fund (TCI), care detine sub 3% din actiunile ABN Amro, a amenintat cu initierea unei actiuni in instanta impotriva consiliului de administratie al bancii daca acesta nu va acorda consortiului acces la aceleasi informatii ca si bancii Barclays.
Consortiul rival nu a oferit prea multe detalii cu privire la modul in care ar putea fi structurata o eventuala oferta, desi analistii spun ca aceasta ar implica acordarea de cash, cat si actiuni in doua sau trei din bancile ofertante actionarilor ABN Amro.
Se crede ca ABN Amro este reticenta in ceea ce priveste oferirea de informatii unor rivale directe daca nu are siguranta ca acestea vor depune o oferta.
ABN Amro a anuntat o crestere cu 31% a profitului in primul trimestru, pe fondul vanzarii diviziei sale americane de finantari ipotecare, scrie Bloomberg.
Astfel, profitul net al bancii a atins un nivel de 1,31 miliarde de euro, urcand de la 1 miliard de euro, profit inregistrat in perioada similara a anului anterior. Initial, banca olandeza intentionase sa-si publice rezultatele aferente primului trimestru pe 26 aprilie. Totusi, ABN a decis sa publice aceste rezultate mai devreme "in perspectiva ultimelor evolutii si pentru a da dovada de transparenta totala", conform oficialilor bancii. CEO-ul ABN Amro, Rijkman Groenink, a declarat ca banca se afla in pozitia de a-si depasi tinta privitoare la castigurile pe actiune din 2007 de 2,30 de euro.
ABN Amro se afla intr-un punct de rascruce, comenteaza Financial Times. In ultima luna, banca olandeza a fost implicata in discutii de fuzionare cu Barclays, tranzactia urmand sa o lase mai mult sau mai putin intacta.
Insa in urma propunerii primite de boardul ABN Amro din partea consortiului format din Royal Bank of Scotland, Santander si Fortis, posibilitatea splitarii institutiei cu o istorie de 183 de ani a devenit foarte reala.
Deciziile pe care ABN Amro si actionarii sai le vor lua in urmatoarele cateva zile vor decide soarta finala a bancii.
Discutiile cu Barclays vizeaza crearea unei banci-gigant capabila sa ofere o gama larga de produse financiare in intreaga lume, in timp ce propunerea venita din partea consortiului este mai brutala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO