Business Internaţional

Sub tirul criticilor că gestionează prost criza incendiilor, guvernul Turciei acuză un atac din străinătate şi porneşte o vânătoare de vrăjitoare

Sub tirul criticilor că gestionează prost criza...

Autor: Catalina Apostoiu

11.08.2021, 00:05 223

În Turcia, Agenţia pentru Mana­gementul Pădurilor a cheltuit în acest an de peste 10 ori mai mult pe echipe de baschet decât pe acţiuni de prevenire a incendiilor, relevă rapoar­tele financiare ale acesteia. Informaţia vine în contextul incendiilor recente de pădure de o amploare fără pre­cedent, care au provocat mai multe daune decât în anii anteriori. Drept urmare, discuţiile sunt mai aprinse şi mai critice la adresa modului în care guvernul gestionează criza.

Cel mai important aspect al criticilor în cazul Turciei se con­cen­trează asupra mana­ge­men­tului crizei, scrie Yasar Yakis, fost ministru de externe al Turciei şi membru fondator al partidului de guvernământ AKP, într-o opinie publicată de Arab News, o publicaţie adesea critică la adresa premierului turc Erdogan. În Orientul Mijlociu, presa este extrem de polarizată şi părtinitoare.

Dezvăluirile recente privitoare la priorităţile aparent ciudate ale Agenţiei pentru Managementul Pădurilor (OGM) din Turcia nu vor face decât să amplifice furtuna de critici la adresa administraţiei lui Erdogan.

Agenţia a cheltuit în acest an de peste 10 ori mai mult pe echipe de baschet decât pe acţiuni de com­batere a incen­di­ilor, relevă rapoartele financiare ale acesteia, potrivit Intellinews.

„OMG are un buget anual de peste patru miliarde de lire şi numai 190 de milioane de lire din acesta a fost alocat pentru lupta cu incendiile, din care numai 3 milioane de lire au fost folosite“, arată Murat Emir, legislator CHP, care a cerut lămuriri din partea ministrului agriculturii Bekir Pakdemirli.

Guvernul este deja criticat pentru a nu fi avut la dispoziţie niciun avion pentru stingerea incendiilor în momentul declanşării crizei. Asociaţia Aeronautică din Turcia obişnuia să-şi pună avioanele la dispoziţie pentru stingerea incendiilor. Guvernul este acum aspru criticat pentru o presupusă încercare de reducere a eficienţei instituţiei pentru că acesta ar dori să elimine cât mai multe instituţii create de Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei modern, potrivit lui Yasar Yakis.

Partidul de guvernământ AKP privatizează treptat businessul stingerii incendiilor de pădure, arată acesta. Noi reglementări cer ca avioanele de combatere a incendiilor să aibă o capacitate minimă de 5.000 de litri de apă. Din acest motiv, avioanele TAA au fost excluse. Însă Spania şi Croaţia au trimis exact acelaşi tip de aparate de zbor la cererea Turciei de ajutor din partea UE, notează fostul ministru de externe al Turciei.

Guvernul turc este de asemenea acuzat că nu a reuşit să mobilizeze toate resursele posibile. Azerbaidjanul a trimis 100 de soldaţi în Turcia, însă guvernul turc nu şi-a folosit propria armată pentru acest rol, mai scrie Yasar Yakis. Manevra ar putea avea însă o natură diplomatică.

De asemenea, o lege aprobată pe 28 iulie, în ziua în care primele incendii au izbucnit, transfera proprietatea asupra zonelor împădurite de la Ministerul Pădurilor către Ministerul Turismului pentru construcţia de unităţi turistice, potrivit lui Yakis. Data este o coincidenţă, însă cu 13 ani în urmă guvernul AKP respingea zvonurile că un hotel urmează să fie construit în zona devastată de incendii la acea vreme. Hotelul Titanic de cinci stele este acum construit exact în acea zonă.

Guvernul de la Ankara este criticat de asemenea pentru politicile inadecvate privind mediul. Mai mulţi experţi fac apel la oficialii de stat să reevalueze aceste politici, scrie Politico.

În tot acest timp, guvernul răspunde criticilor susţinând că hashtag-ul „HelpTurkey“ de pe social media este folosit de oponenţii săi care postează mesaje în care-i cataloghează pe oficialii turci drept incompetenţi şi care umilesc ţara susţinând că aceasta are nevoie disperată de ajutor extern pentru a face faţă dezastrului provocat de incendii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO