Business Internaţional

Succesul liberalizarii pietei de energie depinde de preturi

10.01.2003, 00:00 15

Odata cu noul an, a inceput si o noua etapa a tranzactionarilor de pe piata ungara a energiei. Conform lui Laszlo Varro, director al departamentului de pricing si analiza economica din cadrul Biroului Ungar pentru Energie (MEH), vor fi acordate, ca urmare a liberalizarii partiale a sectorului national de electricitate, autorizatii de tranzactionare unui numar de aproape 12 companii.
Desi un numar de mari companii sau consumatori industriali intentioneaza sa-si schimbe furnizorii, nici una dintre acestea nu a anuntat inca semnarea unui acord in acest sens.
"Incheierea vechilor contracte si semnarea de noi contracte ar mai putea dura cateva saptamani," a declarat Varro.
Aproximativ 300 de consumatori industriali vor putea negocia liber propriile preturi cu companii autorizate de distributie a electricitatii. Aceste companii reprezinta aproximativ 33% din consumul de electricitate de pe piata Ungariei.
"Succesul noii piete liberalizate va depinde in mare masura de preturi," a declarat Varro.
Acesta a explicat ca actualele preturi fixe stabilite de guvern ar trebui majorate cu pana la 10% pentru a fi reflectate costurile reale de productie.
Conform unor raporturi neconfimate ce citeaza surse din cadrul acestei industrii, pretul la electricitate este asteptat sa creasca in medie cu 8,7% anul acesta. Anul trecut, pretul a crescut cu 5%.
Pretul la electricitate pe sectorul de piata ce nu a fost liberalizat este stabilit de catre ministerul economiei si transporturilor.
Totusi, se pare ca marii consumatori vor fi nevoiti sa mai astepte pana vor putea intr-adevar sa cumpere energie de la surse mai ieftine.
In mod oficial, producatorilor locali de energie, companiilor de distributie si consumatorilor li s-a permis sa cumpere energie din strainatate incepand cu 1 ianuarie 2003, conform lui Antal Tombor, presedinte si director executiv al MAVIR, operatorul national de electricitate. Totusi, acest lucru nu este inca posibil.
Tombor a declarat ca marii consumatori care au facut oferte de cumparare de electricitate din strainatate au ales ca surse Slovacia sau Austria.
Tombor a mai declarat ca, in prezent, toti jucatorii de pe aceasta piata au incheiat contracte pentru achizitionarea unui volum total de energie din reteaua externa de 1.320 MW din Slovacia si 690 MW din Austria. De asemenea, companiile ungare intentioneaza sa vanda un volum de 1.015 MW de electricitate consumatorilor croati si 600 MW celor din Serbia, in comparatie cu volumul actual de 350, respectiv 300 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO