Business Internaţional

Sudul Europei arde: UE vrea să cumpere avioane de stingere a incendiilor forestiere

Sudul Europei arde: UE vrea să cumpere avioane de...

Autor: Cosmin Pirv

19.07.2022, 09:05 1135

Uniunea Europeană este în discuţii cu producătorii pentru a cumpăra avioane de stingere a incendiilor forestiere grave, precum cele care fac ravagii în sudul Europei, a declarat pentru Reuters comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.

Resursele de urgenţă ale UE implică în prezent coordonarea a 12 avioane de stingere a incendiilor şi a unui elicopter puse în comun de ţările UE. Însă, având în vedere că se aşteaptă ca solicitările să crească din cauza schimbărilor climatice, UE intenţionează să investească în avioane de intervenţie în situaţii de criză, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.

„Aceste avioane vor fi cumpărate din punct de vedere tehnic de către statele membre, dar vor fi finanţate 100% de Uniunea Europeană”, a spus Lenarcic.

Acesta a refuzat să nominalizeze companiile implicate, deoarece contractele nu au fost încă semnate.

Mii de pompieri din sudul Europei au luptat luni cu sute de incendii de vegetaţie în ţări precum Portugalia, Spania şi Franţa, pe fondul unui val de căldură intensă care a provocat sute de morţi.
În acest an, UE a primit deja cinci cereri de ajutor.

Având în vedere că în Marea Mediterană nu s-a ajuns încă la jumătatea sezonului tipic de incendii iunie-septembrie, Lenarcic a declarat că Europa se va confrunta cu o vară dificilă. Anul trecut, UE a primit nouă cereri de asistenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO