Business Internaţional

Suedezii consideră că taxele pe care trebuie să le plătească sunt prea mici

Suedezii consideră că taxele pe care trebuie să le plătească sunt prea mici

Autor: Marius Oncu

05.03.2014, 15:57 790

"Premierul Suediei nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Finanţele statului sunt solide, economia creşte, iar 2014 marchează două secole de la ultimul război în care a fost implicată ţara. Şi totuşi, Fredrik Reinfeldt, care şi-a condus ţara prin una dintre cele mai grave crize economice ale Europei, se află cu spatele la zid. Cu şase luni înainte de alegeri, Partidul Moderat, pe care îl conduce, se află mult în spatele Partidului Social Democrat. După opt ani la conducerea ţării, există o anumită saturaţie din partea alegătorilor. Dar Reinfeldt se confruntă şi cu ceva mai puţin obişnuit - suedezii consideră că taxele au scăzut prea jos", scrie publicaţia americană.

Suedia avea la un moment dat cea mai ridicată rată de impozitare din lume, dar acum se află pe cinci, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). De la preluarea mandatului în 2006, Reinfeldt a redus povara fiscală de la 48% din PIB la 44%.

Schimbarea a fost una istorică pentru Suedia, a declarat premierul într-un interviu pentru WSJ, adăugând că nici el nu a anticipat aşa ceva.

"Multe dintre taxele nocive pentru economia Suediei au dispărut sau au fost reduse", a spus el.

Strategia l-a ajutat să câştige două runde de alegeri, însă în prezent îl expune atacurilor opoziţiei social-democrate, care a câştigat teren afirmând că există o legătură între reducerile de taxe şi declinul standardelor în infrastructură şi în şcoli. Un studiu al OCDE a arătat o deteriorare rapidă a notelor obţinute de elevii suedezi.

Reinfeldt a reacţionat rapid şi, după ce în ultimii ani a scăzut de cinci ori impozitul pe venitul personal şi de două ori rata pentru companii, a anunţat că nu vor mai urma reduceri ale fisclaităţii.

"Pentru următorul mandat, 2014-2018, nu prevăd noi reduceri ale taxelor", a declarat premierul.

Schimbarea strategiei are două obiective, şi anume să transmită că premierul este hotărât să susţină serviciile publice, precum învăţământul, dar şi că executivul va susţine cheltuielile fără împrumuturi excesive, după ce opoziţia a acuzat guvernul că a cheltuit iresponsabil.

Criticile au erodat încrederea populaţiei în modul în care guvernul administrează economia, arată sondajele.

Multe dintre acuzele opoziţiei privind vulnerabilitatea economiei nu sunt, însă, fundamentate, afirmă unii analişti şi editorialişti.

Orice ameninţare privind cheltuielile prea ridicate pare îndepărtată, notează cotidianul american. Îndatorarea ţării se situează la circa 40% din PIB, circa jumătate faţă de Germania, iar Ministerul de Finanţe estimează un deficit bugetar de aproximativ 2% din PIB pentru acest an, urmând ca în 2017 să se ajungă la excedent.

AFACERI DE LA ZERO