Business Internaţional

Suedezii vor plăti un impozit pentru a-şi finanţa posturile de radio şi televiziune publice: 126 de euro

Suedezii vor plăti un impozit pentru a-şi finanţa...

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2019, 00:00 242

În 2019 Suedia va introduce un sistem prin care nicio persoană adultă care locuieşte în această ţară nu va putea evita plata unei redevenţe pentru serviciile audiovizuale, scrie Les Echos.

Adoptat în luna noiembrie de parlamentul ţării, un nou regim de finanţare a televiziunii publice a intrat recent în vigoare.

Până acum, numai proprietarii de posturi de televiziune erau obligaţi să plătească o redevenţă. Franţa intenţionează să copieze acest model.

Fie că posedă un televizor sau nu, fiecare contribuabil suedez îşi va vedea 1% din venitul lunar impozabil prelevat automat de fisc.

Plafonul este de 1.300 de coroane suedeze pe an (126 de euro). Comparativ, redevenţa anuală pe care proprietarii de televizor o plăteau până la sfârşitul anului 2018 se ridica la 233 de euro pe gospodărie.

Noul regim este astfel favorabil persoanelor care trăiesc singure.

Persoanele fără un venit impozabil vor fi scutite de plata redevenţei. Acest tip de regim este deja funcţional în Germania.

În Danemarca, unde sectorul public este supus unei cure de reduceri dramatice, ideea este de eliminare a redevenţei în 2022 pentru a integra finanţarea audiovizualului public în buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO