Business Internaţional

Suedia încetează acordul de cooperare militară cu Rusia

Suedia încetează acordul de cooperare militară cu Rusia

Autor: Anna Primac

24.10.2014, 09:11 304

"Guvernul a decis să nu prelungească acordul privind realizarea unor exerciţii (militare) comune cu Rusia, document care reglementează cooperarea dintre forţele militare ale celor două state", informează comunicatul, subliniind că "activităţile de cooperare dintre forţele militare suedeze şi cele ruse au fost suspendate".

Stockholmul afirmă că militarii ruşi "acţionează într-un mod foarte provocator în zona Mării Baltice", unde au avut loc "încălcări vizând integritatea teritorială a statelor" din regiune.

Totuşi, Guvernul apreciază că "un atac militar direct (al Rusiei) împotriva Suediei este puţin probabil".

Autorităţile de la Stockholm intenţionează să consolideze capacitatea de apărare a ţării, notează Tass, menţionând că bugetul pentru domeniul militar va fi suplimentat cu 2015 cu 75 de milioane de euro.

Marina suedeză a declanşat vineri o operaţiune în care sunt mobilizaţi peste 200 de oameni, nave invizibile pe radar, dragoare de mine şi elicoptere, cu scopul de a găsi un submarin "străin" în apele din jurul capitalei Stockholm.

Duminică, armata a publicat o fotografie în care apare o formă întunecată.

Rusia a negat orice implicare, afirmând că submarinul căutat este olandez, o afirmaţie dezminţită de către Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO