Business Internaţional

Summit-ul G20: Investiţii în infrastructură şi training pentru a stimula economia

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu

05.09.2013, 21:21 201

Liderii ţărilor G20, cele mai mari economii dezvoltate şi emergente, care se reunesc joi şi vineri la Sankt Petersburg, în Rusia, vor discuta o strategie de stimulare a creşterii economice pe termen lung prin investiţii în infrastructură şi training profesional, relatează Bloomberg.

„Perspectivele de creştere pentru 2013 au fost revizuite în scădere în mai multe rânduri, decalajele regionale rămân mari şi şomajul, în special cel în rândul tinerilor, este inacceptabil de ridicat“, potrivit proiectului planului de acţiune. Documentul avertizează că redresarea este în continuare slabă, iar riscurile unei evoluţii negative se menţin.

Proiectul marchează o distanţare de strategiile adoptate la summiturile anterioare, care puneau accentul pe politici monetare şi fiscale coordonate, menite să susţină economia mondială.

„Recunoscând necesitatea de a pune în practică urgent măsuri structurale importante, am modificat agenda de re­forme cu obiective mai rele­vante, concrete“, se arată în proiect.

Planul reiterează totodată un angajament de a trece mai rapid la sisteme valutare libere şi la o flexibilitate a cursurilor de schimb care să reflecte factorii economici funda­mentali. „Ne vom abţine de la devalorizarea valutară în scop concurenţial“, potrivit documentului.

Proiectul menţionează faptul că membrii G20 au reuşit să ţină sub control riscurile asociate redresării şi să îmbu­nătăţească condiţiile financiare şi citează revenirea cererii private în SUA, întărirea economiei japoneze şi a celei britanice şi semnele de revenire din zona euro.

Principalele probleme pentru redresarea economiei globale includ fragilitatea sectorului bancar în unele părţi ale Europei şi riscul unor noi întârzieri în realizarea uniunii bancare în UE. Alţi factori negativi sunt încetinirea creşterii economice pe pieţele emergente şi riscul unor noi dispute în SUA, referitoare la politica fiscală şi datorii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO