Ţările europene s-au contrat în privinţa trimiterii de trupe în Ucraina în timpul reuniunii menite să ajungă la un consens asupra modului de răspuns la negocierile de pace ale preşedintelui american cu Rusia, scrie FT.
În timp ce liderii s-au reunit la Paris pentru şedinţa de luni după-amiază, Germania, Polonia şi Spania au semnalat reticenţa în a trimite forţe de menţinere a păcii în Ucraina, la câteva ore după ce Marea Britanie s-a oferit să trimită „trupe pe teren”.
Summitul de luni despre care se spera că va produce un plan de a ajuta ţările europene să crească cheltuielile pentru apărare, a fost găzduit de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Macron şi preşedintele american au vorbit chiar înainte de summitul de la Paris.
Aliaţii europeni ai SUA încearcă să răsăundă la anunţul lui Trump că va începe negocierile cu ruşii pentru pacea din Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Kievul nu va recunoaşte rezultatul negocierilor, dacă vor fi excluşi din acestea. Keith Kellogg, consilierul preşedintelui american pentru Ucraina, a declarat că „nimeni” nu va impune decizii Ucrainei.
Franţa a propus discutarea unei „forţe de asigurare” care ar fi staţionată în spatele liniei de încetare a focului.
În timp ce prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a declarat că este „pregătit şi dispus” să trimită trupe pe teren, „dacă este necesare”, alte ţări au fost mult mai reticiente.
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a menţinut prudenţa în privinţa desfăşurărilor de trupe, spunând că dezbaterea este prematură.
„Întrebarea acum este cum poate fi asigurată pacea fără a se lua decizii peste capul poporului ucrainean”, a spus el înainte de întâlnire.
„Nimeni nu ia în considerare în prezent trimiterea de trupe în Ucraina”, a declarat José Manuel Albares, ministrul de externe al Spaniei. „Pacea este încă foarte departe şi dintr-un singur motiv: Vladimir Putin.”
Deşi Polonia a crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare de la începutul războiului, prim-ministrul Donald Tusk a declarat că Varşovia nu este pregătită să trimită trupe în Ucraina.
„Vom sprijini, inclusiv în termeni de sprijin logistic şi politic, ţările care vor dori, eventual, să ofere astfel de garanţii în viitor”, a adăugat Tusk. „Dacă noi, europenii, nu reuşim să cheltuim mult pentru apărare acum, vom fi forţaţi să cheltuim de 10 ori mai mult dacă nu împiedicăm un război mai larg”.