Business Internaţional

După 4 zile, liderii europeni au ajuns la un acord politic privind cel mai mare plan de relansare economică a Europei, în valoare de 1,8 trilioane de euro. ”Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!"

După 4 zile, liderii europeni au ajuns la un acord...

Autor: Mihai Draghici

21.07.2020, 07:57 865

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

"Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

"Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat", a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Este o zi istorică pentru Europa", a transmis, prin Twitter, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro. Preşedintele Franţei a exprimat regret că au fost menţinute reduceri ale contribuţiilor bugetare pentru unele ţări. "Putem regreta că au fost menţinute aceste reduceri, dar ar fi fost o altă luptă, ar fi fost necesară o schimbare a filosofiei. Germania a acceptat să nu majoreze reducerea bugetară cum au făcut alţii, astfel că, net, este chiar o scădere. Realitatea discuţiilor din ultimele zile este că Germania, Franţa, Italia şi alţii au acceptat să transfere lucruri altor ţări pentru a le convinge. Este un mecanism perfect? Nu, dar am reuşit să schimbăm un lucru fundamental, să facem împrumuturi în comun şi să avem un mecanism real de transfer", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat mulţumită de rezultat, subliniind că Uniunea Europeană arată determinare şi unitate. "Nu a fost uşor. Ceea ce contează este că în final am ajuns la un rezultat comun", a declarat Angela Merkel, potrivit site-ului Tagesschau.de, subliniind că noua situaţie necesită noi metode. "Sunt mulţumită că Europa a demonstrat că poate acţiona împreună", a adăugat cancelarul Germaniei.

"Avem un acord. Şi este un acord foarte bun! Cu un buget pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro şi un plan de relansare de 750 de miliarde, Uniunea Europeană nu a mai decis niciodată să investească într-un mod atât de ambiţios în viitor", a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Sophie Wilmes.

"Este un acord extraordinar pentru Europa, este un acord extraordinar pentru Spania. Agenda Uniunii Europene şi agenda Spaniei sunt sincronizate perfect", a comentat premierul spaniol, Pedro Sanchez.

"Am reuşit acest rezultat prin menţinerea demnităţii ţării noastre şi a autonomiei instituţiilor comunitare", a afirmat, la rândul său, premierul Italiei, Giuseppe Conte, citat de cotidianul La Repubblica.

"Vă mulţumim pentru rezistenţa şi determinarea din ultimele zile. Putem contracara consecinţele crizei Covid-19 doar prin colaborare. Acordul demonstrează că Uniunea Europeană se mobilizează şi se uneşte pentru ajutarea cetăţenilor Europei", a afirmat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO