Business Internaţional

Surpriza din piaţa auto: Modelul românesc care ocupă locul de lider ca cel mai bine vândut vehicul printre clienţii privaţi din Europa

Surpriza din piaţa auto: Modelul românesc care ocupă...

Autor: Dorin Oancea

29.07.2022, 22:52 184

Dacia Sandero rămâne cel mai bine vândut vehicul printre clienţii privaţi din Europa, arată compania Renault, care a publicat rezultatele primului semestru al anului. 

Cu peste 30.000 de comenzi înregistrate în primul semestru, Dacia Spring 100% electric este numărul 1 în vânzările de vehicule electrice către persoane fizice din Franţa, iar Dacia Jogger promite să fie un nou succes, cu peste 50.000 de comenzi în 6 luni şi un mix de peste 60% în versiunile superioare în Europa, mai arată compania.

Renault a avut venituri de 21,1 miliarde euro, stabile comparativ cu prima jumătate a anului 2021, în ciuda scăderii cu 11,9% a vânzărilor la nivel mondial în perioada respectivă, într-un mediu de piaţă încă perturbat. Marja operaţională a Grupului este de 988 milioane euro (4,7% din venituri), ceea ce reprezintă o îmbunătăţire de 556 milioane euro şi 2,6 puncte faţă de primul semestru din 2021.

La 16 mai 2022, Consiliul de Administraţie al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor de vânzare a 100% din acţiunile Renault Group din cadrul Renault Rusia către oraşul Moscova şi participaţia sa de 67,69% din Avtovaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltarea Automobilelor şi Motoarelor). În plus, acordul prevede o opţiune pentru Renault Group de a-şi răscumpăra participaţia la Avtovaz, opţiune care poate fi exercitată în anumite perioade în următorii 6 ani.

Ca urmare a acestor acorduri, activităţile din Rusia au fost deconsolidate în situaţiile financiare ale Renault Group pentru semestrul I 2022 şi tratate ca operaţiuni întrerupte conform IFRS 5 cu efect retroactiv de la 1 ianuarie 2022.

Rezultatul activităţilor întrerupte reprezintă o pierdere de -2,3 miliarde euro în semestrul I 2022, în principal din cauza deprecierii proprietăţilor, uzine si echipamente, bunurilor intangibile şi fondului comercial ale AVTOVAZ şi Renault Rusia, precum şi deprecierii unor active specifice deţinute de celelalte entităţi ale Grupului şi rezultatul cedărilor de proprietate asupra entităţilor ruseşti vândute.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO