Business Internaţional

SURPRIZĂ: După caricatura cu Simona Halep, publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo va răspunde în faţa Parlamentului European

SURPRIZĂ: După caricatura cu Simona Halep, publicaţia...

Autor: Octavian Vasilescu

19.06.2018, 12:34 5671

Europarlamentarul Cătălin Ivan a publicat, luni, o scrisoare adresată redacţiei publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, prin care le cere acestora să participe la o dezbatere privitoare la libertatea de exprimare.

Secretar de stat la Departamentul pentru Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport timp de trei ani, Cătălin Ivan şi-a exprimat dezaprobarea faţă de modul în care francezii au ironizat succesul Simonei Halep de la Roland Garros, scriind 'fiare vechi, fiare vechi'. Cătălin Ivan a mers la Paris şi "am zis că ar fi frumos să las la sediul Charlie Hebdo un cadou realizat de @jup şi o invitaţie. Motto-ul aparţine celor de la Charlie Hebdo: 'Un desen bun este un pumn în gură'", scrie europarlamentarul PSD pe contul oficial de Facebook, distribuind totdată scrisoarea pe care a publicat-o şi pe site-ul personal.

Scrisoarea adresată de europarlamentarul român:

“Domnule redactor şef al revistei Charlie Habdo,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, singura instituţie europeană care reprezinta cetăţenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind încărcat cu o mare responsabilitate faţă de cei care ne-au investit cu încrederea lor.

O dată în plus, sunt onorat să reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu şi luptă încă şi astăzi, pentru a-şi câştiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce în Franţa poate părea un dat, în România şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obţinut greu, cu multe sacrificii, cu multă vărsare de sânge şi generaţii întregi sacrificate. Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea bănui că intenţionează să pună pumnul în gura cuiva care doreşte să-şi exprime liber opinia.

Publicaţia pe care o conduceţi a scandalizat de nenumărate ori, prin poziţiile adoptate faţă de subiecte cel puţin sensibile pentru categorii vaste de populaţie, fie că vorbim de religii, ţări sau culturi. Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată. În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneşte şi ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei. În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorinţa statelor semnatare de a avea 'un viitor paşnic întemeiat pe valori comune' şi se declară că 'Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane. Libertatea de exprimare a unuia se opreşte acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine şi la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la libera exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea'.

Pentru că prezenţa dumneavoastră ar fi importantă, vă rog să-mi comunicaţi o perioadă în care agenda v-ar permite să veniţi la Bruxelles. Dacă nu aveţi o perioadă preferată, în maximum o săptămână voi reveni cu invitaţia oficială şi cu toate datele acestei dezbateri.

Având convingerea că şi pentru dumneavoastră libertatea şi demnitatea sunt valori care trebuie apărate în egală masură, vă rog să primiţi această caricatură ca preambul al unei dezbateri pe cât de importante, pe atât de necesare”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO