Business Internaţional

Surpriză neplăcută: Rachetele lansate de China în cursul exerciţiilor din Taiwan au căzut în apropierea Japoniei

Surpriză neplăcută: Rachetele lansate de China în...

Autor: Mihai Draghici

04.08.2022, 15:33 1887

Cel puţin cinci rachete lansate de armata chineză în cursul exerciţiilor militare de amploare lansate în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, au căzut în apropierea Japoniei.

Ministerul Apărării de la Tokyo a comunicat că cinci rachete chineze au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul Japoniei a transmis o notă de protest Chinei, conform cotidianului La Repubblica.

Takeyoshi Mori, adjunct al ministrului nipon de Externe, l-a sunat pe ambasadorul Chinei, Kong Xuanyou, pentru a condamna vehement incidetul. Guvernul de la Tokyo cere Beijingului să oprească imediat exerciţiile militare din jurul Taiwanului.

"Faptul că au căzut rachete în apele noastre, în zona economică exclusivă, reprezintă o problemă gravă care vizează securitatea noastră şi siguranţa cetăţenilor. Acţiunile Chinei au impact grav asupra păcii şi stabilităţii regionale şi asupra comunităţii internaţionale", a afirmat Takeyoshi Mori, citat de site-ul Sankei.com.

Armata chineză a lansat joi dimineaţă cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. China a condamnat vehement acţiunile provocatoare ale Statelor Unite. "Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza şi continuă să amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apărarea democraţiei şi a libertăţii, ci pentru a lansa o provocare şi a încălca suveranitatea şi integritatea Chinei", a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO