Business Internaţional

Surpriză: Statele Unite consideră că Ucraina a comis atacurile cu dronă de la Kremlin

Surpriză: Statele Unite consideră că Ucraina a comis...

Autor: Mihai Draghici

25.05.2023, 15:31 655

Oficiali americani afirmă că atacurile cu dronă comise recent la sediul Preşedinţiei Rusiei probabil au fost organizate de serviciile secrete ucrainene, operaţiunea înscriindu-se într-o serie de acţiuni clandestine care au demobilizat Administraţia Joseph Biden, conform The New York Times.

Agenţiile secrete americane nu ştiu ce unitate a serviciilor ucrainene a comis atacul şi nu este clar dacă preşedintele Volodimir Zelenski sau alţi oficiali de rang înalt din Ucraina au avut cunoştinţă despre operaţiune. Unii oficiali cred că Zelenski nu a ştiut.

Agenţiile americane au ajuns la aceste concluzii preliminare prin interceptări de comunicaţii în care oficiali ruşi acuză Ucraina şi prin care oficiali ucraineni admiteau că ţara lor ar putea fi responsabilă de atacul cu drone care a vizat Kremlinul pe 3 mai, incident soldat cu daune minore.

Oficialii americani cred că gradul de încredere asupra faptului că Guvernul ucrainean a autorizat direct atacul asupra Kremlinului este "redus", în contextul în care agenţiile de informaţii nu au încă dovezi specifice privind implicarea oficialilor ucraineni.

Atacul asupra Kremlinului se înscrie într-o serie de operaţiuni care au generat disconfort în rândul oficialilor de la Washington. Administraţia Biden este preocupată de riscul ca Rusia să atribuie responsabilitatea Statelor Unite şi să riposteze prin extinderea războiului în afara Ucrainei.

Administraţia de la Moscova a acuzat Statele Unite de implicare în incidentele cu drone produse la sediul Preşedinţiei Rusiei, dar Casa Albă a respins acuzaţiile.

Administraţia de la Kiev a transmis că nu este implicată în niciun fel în tentativa de atac cu drone care a vizat sediul Preşedinţiei Rusiei, incident calificat drept "act terorist" de autorităţile de la Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels