Business Internaţional

Surse Reuters: Diplomaţii ruşi expulzaţi din Republica Moldova sunt agenţi GRU şi recrutau combatanţi

Surse Reuters: Diplomaţii ruşi expulzaţi din Republica...

Autor: Mihai Draghici

13.06.2017, 15:23 164

Guvernul din Republica Moldova a anunţat pe 29 mai expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, fără a explica decizia. Premierul Pavel Filip s-a limitat a declara doar că au fost "motive întemeiate". Hotărârea a fost criticată dur de preşedintele prorus Igor Dodon şi a atras expulzarea a cinci diplomaţi moldoveni din Rusia.

Potrivit surselor citate, cei cinci diplomaţi ruşi erau agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU), iar agenţiile secrete moldovene suspectează că efectuau recrutări de combatanţi din regiunea autonomă Găgăuzia pentru a-i trimite în regiunile din estul Ucrainei unde are loc conflictul separatist.

Informaţiile nu pot fi verificate din alte surse. Ministerul rus de Externe şi Ministerul rus al Apărării au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Întrebat de agenţia Reuters dacă cei cinci diplomaţi erau agenţi GRU, un purtător de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe a afirmat că erau diplomaţi, fără a oferi detalii.

Peste 10.000 de persoane au murit în conflictul separatist izbuncnit în estul Ucrainei în 2014, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO