Business Internaţional

Sutele de mii de ucraineni veniţi la muncă în Polonia susţin economia şi-i ajută pe polonezi să se pensioneze mai devreme. Însă ei au devenit prea puţini pentru nevoile economice

O mare parte din ucrainenii care vin la muncă în Polonia se angajează pentru muncile sezoniere din zonele agricole ale ţării.

O mare parte din ucrainenii care vin la muncă în Polonia se angajează pentru muncile sezoniere din zonele agricole ale ţării.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.10.2017, 21:25 1141

Cu peste două milioane de polonezi plecaţi din ţară după căderea comunismului, Polonia se confruntă acum cu un deficit de muncitori pe care încearcă să-l acopere din surse ieftine externe, unele exotice.

Alungaţi de sărăcia de acasă, sute de mii de ucraineni lucrează în cea mai mare economie est-europeană, iar contribuţia lor este atât de importantă încât influenţează politica monetară a băncii centrale. Numărul mare de muncitori ucraineni le permite polonezilor să se pensioneze mai devreme şi oferă angajatorilor acces la forţă de muncă ieftină. Prezenţa lor încurajează guvernul de la Varşovia să contreze planurile Comisiei Europene pentru rezolvarea crizei imigranţilor veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu. Însă uncrainenii nu mai sunt suficienţi pentru nevoile companiilor din Polonia.

Nepal, India şi Bangladesh devin gradual surse majore de forţă de muncă pentru angajatorii polonezi. Vietnamezii au în Polonia una dintre cele mai mari comunităţi din UE. În Polonia lucrează şi câteva sute de muncitori manuali nord-coreeni, pe care  guvernul polonez nu-i mai doreşte. Coreea de Nord este supusă unor sancţiuni internaţionale, iar legăturile dintre regimul de la Phenian şi Washington sunt extrem de tensionate. Apoi, sunt dovezi că nord-coreeni care muncesc în afara ţării lor au în general statut de sclav, veniturile câştigate de ei fiind încasate de administraţia de la Phenian.

În prima jumătate a acestui an în Polonia a fost înregistrat un număr record de 4.342 de cereri pentru permise de muncă din partea cetăţenilor din India, Nepal şi Bangladesh. În anul anterior au fost înregistrate cu 340 de cereri mai puţin, potrivit datelor oficiale, citate de The News.pl. Experţii se aşteaptă ca tendinţa să accelereze în condiţiile în care piaţa muncii din Polonia are nevoie tot mai mare de forţă de muncă din străinătate.

„Desigur, ucrainenii sunt încă naţiunea dominantă printre muncitorii străini din Polonia, dar se poate observa că nu mai sunt suficienţi pentru nevoile economiei poloneze“, spune Marcin Kolodziejczyk, specialist al agenţiei de recrutare Grupa Progres. El apreciază că sectoarele care au nevoie cel mai mult de lucrători asiatici sunt industriile peştelui, cărnii şi fructelor.

Guvernul polonez a spijinit deschis forţele prodemocratice în timpul Revoluţiei Demnităţii de pe Maidan şi apoi, de la bun început, Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia. Varşovia şi-a asumat o parte bună din eforturile UE de a scoate Ucraina din sfera de influenţă a Rusiei şi de a o aduce mai aproape de Europa. Opinia publică a fost deschisă la acceptarea refugiaţilor ucraineni. Circa  jumătate din populaţie a acceptat că Polonia trebuie să primească ucraineni care vin din zonele de conflict, se arată într-un studiu realizat de Joanna Fomina, profesor la Institutul de Filosofie şi Sociologie al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Polonia a organizat relocarea pe teritoriu polonez a 200 de cetăţeni ucraineni cu rădăcini poloneze din zona de conflict militar. Între timp, sute de mii de ucraineni au ajuns să lucreze în orice moment în Polonia. Oficialii guvernamentali spun că este vorba de circa un milion de persoane, caracterizându-le drept refugiaţi - o scuză pentru a nu accepta cotele de distribuire a refugiaţilor din Africa şi Orientul Mijlociu stabilite de UE. După cum remarca anul trecut ambasadorul ucrainean în Polonia, dar şi alţi specialişti, aceştia sunt oameni care au venit să muncească acolo, nu să ceară azil. Cel mult se poate spune că sunt migranţi economici, notează Reuters.

La începutul anului trecut Polonia găzduia doar trei refugiaţi ucraineni. Alţi 65.000 deţineau permise de rezidenţă. Anul trecut, numărul de muncitori ucraineni din Polonia atingea 1,3 milioane. Cifrele ministerului muncii arată că în prima jumătate a acestui an angajatorii polonezi au cerut permise de muncă pe termen scurt pentru mai mult de 900.000 de ucraineni, potrivit Reuters. 

Multe dintre aceste persoane lucrează pe termen scurt, adesea cu contracte de jumătate de an, explică Magdalena Sweklej, specialist al ministerului muncii.

„Apoi se duc acasă pentru a se reîntoarce, adesea pentru a munci la acelaşi angajator.“ Însă tot mai multe persoane aleg să rămână o perioadă mai mare de timp în Polonia, a mai spus ea.

Ucrainenii au ajuns să influenţeze politicile băncii centrale poloneze. În septembrie, guvernatorul Adam Glapinski spunea că sprijină ideea ca dobânzile să rămână neschimbate tot anul viitor în condiţiile în care fluxul de muncitori ucraineni ajută la detensionarea pieţei muncii, unde rata şomajului este la un nivel minim.

„Avem rezerve mari pe piaţa muncii. Sunt multe de făcut în ceea ce priveşte participarea tinerilor la piaţa muncii, a femeilor plus a oamenilor veniţi din Ucraina şi Belarus“, a spus Glapinski, făcând referire la forţa de muncă venită din străinătate. Polonia a redus începând cu octombrie vârsta de pensionare, ceea ce ar putea încuraja 2% din forţa de muncă de 16,3 milioane de persoane să aleagă să se pensioneze mai devreme. Însă Glapinski apreciază că sutele de mii de muncitori ucraineni reduc presiunile de pe piaţa muncii. Analiştii spun că ucrainenii reduc şi presiunile salariale.

În Polonia lucrează în prezent şi 400 de lucrători manuali din Coreea de Nord, potrivit unui oficial din ministerul de externe, care a precizat că guvernul vrea ca aceştia să plece acasă şi că nu le mai reînnoieşte permisele de muncă. În 2016, în ţara sa lucrau circa 800 de muncitori nord-coreeni. Polonia este una dintre primele ţări care au stabilit legături diplomatice cu Coreea de Nord, în 1948.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO