Business Internaţional

Taifunul care a lovit Japonia a creat noi probleme la centrala nucleară de la Fukushima

Taifunul care a lovit Japonia a creat noi probleme la...

Autor: Iuliana Enache

17.10.2013, 09:43 336

Niveluri de 1.400 până la 2.300 de becquerel/litru de raze beta (provocate în special de stronţiu 90) au fost depistate în apa din această fosă care face legătura între o zonă în care sunt instalate rezervoare de apă radioactivă şi Oceanul Pacific.

Nivelul de 1.400 de becquerel/litru a fost depistat la aproximativ 150 de metri de mare, iar valori superioare de 2.000 şi 2.300 de becquerel/litru în alte două locuri situate în amonte.

Acestea sunt cele mai ridicate valori de până în prezent, măsurate în aceste puncte în care se fac controale în fiecare zi.

"Credem că din cauza taifunului, ploaia a antrenat cu ea pământul contaminat în fosă", ceea ce a condus la creşterea radioactivităţii, a explicat TEPCO într-un mesaj electronic.

"Vom proceda la curăţirea" zonei, a adăugat compania care trebuie să verifice, de asemenea, ce posibile efecte ar avea această situaţie asupra apei mării.

TEPCO a asigurat miercuri seara că au fost luate măsuri adecvate în faţa trecerii taifunului Wipha care a traversat sudul şi estul Japoniei marţi seara şi miercuri, inclusiv în apropierea centralei. Compania a declarat că nu a constatat nicio problemă gravă, nici schimbări în interiorul şi în jurul centralei.

Totodată, precipitaţiile au depăşit previziunile companiei, care a fost nevoită să elibereze în natură importante cantităţi de apă care s-au acumulat în zonele rezervoarelor înconjurate de mici diguri de 30 de centimetri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO