Business Internaţional

Taiwanul aflat sub ameninţarea invaziei chineze îşi răsplăteşte prietenii est-europeni

Taiwanul aflat sub ameninţarea invaziei chineze îşi...

Autor: Catalina Apostoiu

07.01.2022, 00:00 5263

Taiwanul va înfiinţa un fond de 200 milioane de dolari pentru investiţii în Lituania şi va prelua cât mai multe bunuri ale acestei ţări baltice pe care China le va interzice, autorităţile de la Taipei încercând în acest fel să răsplătească Vilnius-ul pentru susţinerea sa diplomatică în faţa Chinei.

Taiwanul are un susţinător ferm şi în persoana prima­rului Pragăi, Zdenek Hrib, acesta anunţând recent planuri de întărire a relaţiilor cu această ţară cu accent pe educaţie, ştiinţă şi tehnologie. Slovacia îşi consolidează la rândul său colaborarea cu Taiwanul, o vizită recentă efectuată de o delegaţie de oficiali slovaci în această ţară căpătând însemnătate geopolitică privită în contextul mai larg al abordării ţărilor din Europa centrală şi de Est cu privire la China şi Taiwan.

Timp de aproape un deceniu, regiunea a fost puternic influenţată de China, în special prin intermediul iniţiativei 17 Ă 1, însă de la mijlocul anului 2020, un număr în creştere de state parte ale iniţiativei au arătat o disponibilitate sporită de a sfida Beijingul, semnalând o nemulţumire în creştere legată de politica Chinei cu privire la regiune.

Revenind la Lituania, Eric Huang, şef al reprezentanţei Taiwanului în Lituania, a declarat că speră să realizeze prima investiţie în acest an cu banii garantaţi de fondul său de dezvoltare naţional, notează Financial Times. „A venit vremea să vă ajutăm“, a de­cla­rat Harry Ho-jen Tseng, ministrul ad­junct taiwanez al afacerilor externe.

Vilnius a permis a­nul trecut Taiwa­nu­lui să-şi deschidă prac­tic o ambasadă în nume propriu şi nu sub numele capitalei Taipei. Beijing-ul, care pretinde că Taiwanul este par­te a Chinei şi pune presiune pe alte guverne să-l trateze ca atare, a lan­sat de atunci un val de sancţiuni di­plomatice şi economice împotriva Lituaniei.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat însă recent că decizia ţării a fost o „greşeală“ şi că aceasta nu a fost coordonată cu el. Premierul Ingrida Simonyte s-a declarat dezamăgită de comentariile lui Nauseda.

Radvile Morkunaite-Mikule­nie­ne, şeful partidului de guvernământ, a declarat că guvernul nu renunţă la poziţia sa. SUA au asigurat Lituania de susţinerea lor.

Potrivit lui Kung Ming-hsin, care supervizează fondul naţional de dezvoltare al Taiwanului, Lituania va deveni punctul central al strategiei Taipei-ului privind ECE.

Taipei-ul şi-a întărit relaţiile economice şi cu Cehia, acolo având ca susţinător puternic pe primarul Pragăi, Zdenek Hrib. Acesta l-a primit la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut pe ministrul taiwanez de externe Jaushieh Joseph Wu, cu care a discutat extinderea cooperării dintre cele două părţi, potrivit taiwantoday.tw.

Şi Slovacia este un partener comercial important al Taiwanului în regiune. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a crescut cu 18,4% în primele nouă luni ale anului trecut în raport cu perioada similară din 2020, atingând o valoare totală de peste 250 milioane de dolari, notează The Diplomat. Investiţiile au consemnat de asemenea o creştere semnificativă în perioada respectiveă, Slovacia înregistrând investiţii taiwaneze de peste 560 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO