Business Internaţional

Ţara care vrea înfiinţarea unor tribunale internaţionale pentru judecarea luptătorilor ISIS

Ţara care vrea înfiinţarea unor tribunale...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

10.04.2019, 18:59 83

Autorităţile din Austria au anunţat că vor ca cetăţenii austrieci care au luptat alături de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) în Orientul Mijlociu să fie judecaţi de către o instanţă similară tribunalelor ONU, în loc să fie judecaţi în Austria, potrivit New York Times.

Ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, a cerut înfiinţarea unor astfel de instanţe în Orientul Mijlociu şi a propus ca acestea să se ocupe de judecarea cetăţenilor europeni care au luptat alături de ISIS şi pe care i-a descris ca fiind adevărate „bombe cu ceas”. „Am apelat la cei trei comisari europeni responsabili cu această chestiune pentru ca solicitarea noastră să fie transformată într-un proiect pan-european”, a declarat ministrul. El a adăugat că Germania, Suedia şi Finlanda sunt de acord cu această propunere.

Kickl a subliniat că înfiinţarea unor astfel de instanţe în Orientul Mijlociu ar fi o opţiune mai ieftină şi mai eficientă. „Imaginaţi-vă, ar trebui să aducem martori din Irak, Siria sau alte ţări pentru a participa la procesele din Austria”, a spus el. „În cazul în care Comisia Europeană va sprijini ideea şi dacă ne putem pune de acord în privinţa unei colaborări cu ONU, atunci vom folosi ca model ceea ce s-a făcut în Rwanda”, a adăugat Kickl, cel mai probabil făcând referire la Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda, o instanţă a Naţiunilor Unite cu sediul în Arusha, Tanzania.

Aproximativ 100 de persoane au călătorit din Austria către zonele din Siria şi Irak care au fost controlate de ISIS, potrivit presei, însă doar câţiva dintre aceştia ar fi cetăţeni austrieci. Ministerul de Interne a refuzat să comenteze aceste cifre, însă ministrul de Externe, Karin Kneissl, a declarat că dintre ţările Uniunii Europene Austria a trimis printre cei mai mulţi luptători în Siria şi Irak raportat la populaţia ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO